Durează șase luni ca o lumânare parfumată de lavandă să existe sub forma pe care o știi

Bio Impact este o mică afacere de familie, un hobby comun. Nicu Schiau – medic veterinar de meserie, împreună cu soția, mama și câțiva prieteni, cultivă lavandă eco din 2015, în Luduș, jud. Mureș, și realizează foarte multe produse cosmetice, pentru aroma-terapie și nu numai.

Interviul cu domnul Nicu Schiau îți spune de ce lucrușoarele de la târguri merită mai multă atenție decât cele din supermarketuri și sperăm să te convingă data viitoare când îți dorești ceva.

Lavanda începe să fie împrospătată odată cu venirea primăverii, recoltată odată cu venirea verii, când se fac primele produse – buchetele și săculeții

Din martie, se începe frezarea terenului de lavandă cu motocultorul. Diferă în fiecare an, de la primăvară la primăvară, „că acum nu mai e ca pe vremuri să știi că în martie ies ghioceii și vine primăvara. Câteodată în mai e martie și atunci se începe mai târziu.”

Apoi, se merge cu cositorul. În martie, se sapă, se împrospătează, iar de la sfârșitul lui iunie, când sunt căldurile cele mai mari, se recoltează.

În prima perioadă a înfloririi, se recoltează florile pentru buchete. Buchetele de lavandă uscată, pe care le știi de la ferestre, din vaze sau suspendate de vreun cui ori cârlig. Se aleg când sunt doar îmbobocite și se aleg doar cele mai frumoase, de culoare mov.

Celelalte se transformă în săculeții cu lavandă, pe care îi știi din dulapuri, de pe rafturi, din mașini, făcuți pentru împrospătarea aerului închis.

Înflorirea lavandei durează trei săptămâni, în mijlocul verii, când începe și cel mai laborios proces de producție, distilarea – separarea uleiului esențial de apa florală, cu care se fac toate celelalte produse

„Pe la vreo 10 dimineața, când se ridică roua, ne ducem să recoltăm. Recoltăm toată ziua și după începem să distilăm. Aproape până dimineață distilăm. Începe o nouă zi. Iar mergem la recoltat. Iar distilăm toată noaptea. Și tot așa până terminăm, cam o săptămână bună, cel puțin.”

Pentru distilat, florile trebuie să fie deja trecute, jumătate din boboci deschiși, și să prindă o culoare gri. Când strângi florile în mână, parfumul îți spune dacă e perioada potrivită pentru recoltă. Trebuie să fie la fel de pătrunzător ca mirosul uleiului esențial. Dacă o faci prea devreme sau prea târziu, se vede imediat – în cazan, pentru că scade cantitatea de ulei. 

Din ulei esențial se fac uleiuri de corp, săpunuri, odorizante auto, sare de baie, lumânări.

Pentru uleiului de corp se face o sinergie de uleiuri – ulei din sâmburi de struguri, din susan, din migdale și, pe lângă cel din lavandă, se adaugă mentă și palmarosa – un fel de iarbă din India și Indochina.

Pentru sarea de baie efervescentă se combină amidon de porumb, bicarbonat de sodiu, sare Epsom – un fel de sare amară, bogată în magneziu, și uleiul de lavandă, care umezește combinația și astfel poate fi modelată în forme.

Buchetele și săculeții sunt făcuți într-un atelier, iar produsele de aroma-terapie și cosmetică sunt realizate într-un laborator, în Cluj-Napoca. Cele mai vândute sunt lumânările, uleiurile esențiale și formele distractive de săculeți.

Lavanda este o plantă perenă, care are nevoie de tot mai puțină îngrijire odată ce crește.

Bio Impact cultivă lavandă Angustifolia Vera la Luduș, jud. Mureș, cu certificat ecologic încă din prima zi – din 2015, pe o suprafață de 1 hectar jumătate.

Domnul Nicu Schiau este implicat în tot procesul, este medic veterinar, pentru care activitatea de cultivare și producție este un hobby, de care se ocupă cu familia – soția, mama, și câțiva prieteni.

Înainte de a planta primele firicele a călătorit prin Europa – Belgia, Franța, Italia, ca să afle cât mai multe secrete și cât mai mult despre tehnică, despre botanică. A căutat și teren în altă țară, însă în cele din urmă, în România există sol mai bun pentru asta.

De când i-a venit ideea până la execuție nu a durat mai mult de un an și totul a pornit de la mierea de lavandă ce i s-a părut foarte interesantă.

Lavanda e o plantă perenă, care rezistă până la 20 de ani și care nu are nevoie de rotații de cultură. La început, când apar numai câteva firicele, cresc greu pentru că sunt înghesuite de buruieni. Pe măsură ce trece timpul, lavanda devine tot mai puternică, buruienile abia se mai văd și munca omului devine tot mai ușoară. Când se simte nevoia, toamna se face o tundere mai agresivă până în partea lemnoasă și atunci planta își revine, intră din nou pe rod. 

„La început n-a fost nevoie de aparatuă foarte mare pentru că era forță de muncă, mână de lucru. Mergeam cu câte 10-15 oameni, dar treptat oamenii nu au mai vrut să vină să muncească și am fost nevoit să mecanizez. Nu-i foarte mare investiția. Am luat un motocultor la început, am mai luat un tractoraș, o mașină de recoltat. Am găsit pe net o instalație de distilat lavanda, am făcut și o distilerie. An de an, cum creștea lavanda, creșteam și noi. Reinvesteam toate profiturile în cultură, până am ajuns să fim independenți, ba chiar prestăm servicii pentru alții, care vin să-și distileze floarea la noi.”

Bio Impact există online aici și aici, dar preferă să își vândă produsele numai la târguri, din cauza curieratului care creează mai multe probleme decât rezolvă.

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵

Add comment

Newsletter-ul andramagda.ro

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵