Ce este tehnica Tiffany și cum se creează accesoriile și decorațiunile din Atelierul de la 9 cu sticlă pentru vitralii

Atelierul de la 9, exact cum îi spune numele, este un atelier la etajul 9 din Cluj-Napoca, unde se confecționează accesorii și decorațiuni din sticlă pentru vitralii, făcute să reziste în timp prin tehnica folosită și prin farmecul lor.

Tehnica Tiffany de lucru cu sticlă pentru vitralii a apărut ca o metodă de a suprapune mai multe straturi de sticlă, apoi s-a remarcat prin adăugarea unei folii din cupru pe margini, ce permite lipirea, pentru a realiza obiecte tridimensionale

Pentru Atelierul de la 9, tehnica Tiffany presupune între patru și șase etape, depinde de cum vrei să arate obiectul final.

  1. Sticla se taie cu o rotiță din diamant.
  2. Se șlefuiesc marginile cu un aparat cu apă.
  3. Marginile se trag într-o folie din cupru autoadezivă.
  4. Dacă sunt mai multe bucăți care formează obiectul final, se lipesc cu aparatul de lipit cu cositor, ca cel care se folosește și pentru circuitele electrice.
  5. Se folosește patină – o soluție care poate schimba culoarea marginilor în negru, maro, nuanțe de cupru și nu numai.
  6. Se aplică o soluție antioxidantă ca să rămână marginile lucioase.

Produsele create astfel se curăță după fiecare etapă și tot procesul este unul migălos. Pentru un singur obiect, simplu, dintr-o singură bucată, se stă câteva zeci de minute cap-coadă.

Printre obiectele create în Atelierul de la 9 se pot desluși două stiluri – unul al liniilor minimaliste și drepte, unul al imperfecțiunilor naturale. Sunt rezultatul muncii în echipă mamă și fiu.

Adela și Răzvan Sicoe formează echipa mamă-fiu care pune la cale și realizează lucrușoarele într-un fel de atelier, găzduit la etajul 9.

Povestea începe cu Adela, care căuta să ofere cadouri deosebite, dar a până la urmă a confecționat ea unul – o ramă foto mozaic cu ce avea în casă – pietricele strânse de la mare și de la munte.

A continuat să creeze diverse obiecte utile cu cioburi din lucruri ce se spărgeau prin casă – farfurii, căni, pahare. A făcut ghivece, și-a făcut un perete mozaic în spatele chiuvetei și i-a trezit curiozitatea lui Răzvan, fiul ei.

Lui mozaicul nu i-a plăcut atât de mult și el este cel care a venit cu ideea de a folosi tehnica Tiffany.

Chiar la început exersau cu sticlă obișnuită, transparentă. Cu timpul au găsit și sticlă specială pentru vitralii, pe care inițial o comandau fără să știe exact ce primesc, pentru că au ales să cumpere resturi rămase de la alte lucrări.

Acum își aleg dinainte culorile și transparența materialului, odată cu diversificarea portofoliului de obiecte pe care le concep. Fac casete pentru bijuterii, vaze mici, cercei, pandative, decorațiuni de Crăciun, mărțișoare, suport pentru lumânări, suport pentru șervețele, mini-tablouri cu flori presate, terarii.

Lumea le apreciază, motiv pentru care au și pornit la drum să le expună public, la târgurile de meșteșug din Cluj-Napoca.

Îi găsești online pe Facebook.

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵

Add comment

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵