Zonele albastre, mini-serie pe Netflix – unde trăiesc cei mai mulți centenari și care sunt secretele lor

Netflix a lansat o nouă mini-serie de patru episoade despre longevitatea locuitorilor din cinci zone de pe glob, intitulat „Trăiește până la 100 de ani: secretul Zonelor Albastre”, realizat după observațiile lui Dan Buettner, explorator pentru National Geographic. 

Dan Buettner este fost-ciclist de performanță, care, după trei recorduri mondiale, își căuta următoarea misiune – suficient de interesantă ca să îl provoace și motiveze pentru mai mult timp.

Din întâmplare, descoperise o zonă în Grecia, unde oamenii, fără efort, trăiau foarte mult și destul de bine. A fost un moment A-ha, pe care l-a fructificat în următorii ani prin observații și cercetări.

Ulterior, a replicat ce a învățat în câteva comunități din SUA, țara sa de origine.

Icaria (Grecia), Loma Linda (California, SUA), Nicoya (Costa Rica), Nuoro (Sardinia, Italia) și Okinawa (Japonia) sunt cele cinci zone de pe glob unde trăiesc cei mai mulți centenari

Costa Rica, Grecia, Italia, Japonia și SUA sunt țările care au câte o astfel de „zonă albastră”, unde locuitorii trăiesc în procent ridicat peste 100 de ani, fără efort conștient și fără să fie ținuți la pat de boli. 

În societățile vestice putem observa o oarecare obsesie pentru traiul îndelungat și cât mai sănătos, care se manifestă prin diete restrictive, programe amănunțite de fitness, cosmetice și tratamente faciale ori corporale scumpe. Tinerețea fără bătrânețe e un vis la care lucrează mulți oameni în știință, medicină și alte domenii de studiu. 

Cei care au stat de vorbă cu autorul conceptului „zone albastre” lasă lucrurile să se întâmple de la sine, folosesc ce au pe lângă gospodării, nu se plâng de lipsuri, sunt mulțumiți cu viață așa cum vine.

Secretele lor sunt în mișcare naturală, mâncare pe bază de plante, relațiile cu ceilalți și un scop în viață

În fiecare dintre zone există particularități în privința părților din viață care o fac mai trainică și îndelungată, dar toate se pot suprapune în patru mari categorii. 

  1. Să ai un scop în viață. Un motiv pentru care să te ridici dimineața din pat. În Japonia îi spune Ikigai, în Costa Rica „plan de vida”, dar asta contează mai puțin. Contează să ai un sens al tău pentru care faci ce faci.
  2. Să ții legăturile de familie și prietenie. În Japonia există chiar programe pentru ca generațiile mai în vârstă să locuiască aproape de cele mai tinere.
  3. Să mănânci local și pe bază de plante. Fiecare regiune are ceva propriu cu care se poate mândri că îți îmbunătățește sănătatea, iar unii localnici consumă chiar și 90% plante în dieta lor zilnică.
  4. Să faci mișcare în mod natural. Nu antrenamentele de fitness. Grădinăritul. Plimbările. Scările.

Dan Buettner a fost curios să afle ce se întâmplă dacă trăiești după principiile zonelor albastre și în alte locuri, mai cu seamă în SUA. A descoperit că locuitorii din Albert Lea, Minnesota – orașul care a participat la primul său experiment, și-au îmbunătățit speranța de viață chiar din primul an în care a colaborat cu administrația locală pentru schimbările urmărite. 

A făcut asta prin controlul mediului. Ce înseamnă? Înseamnă că e mult mai bine pentru noi și pentru logevitatea noastră să trăim în locuri care nu prioritizează doar traficul de mașini, ci și mersul pe bicicletă sau alte alternative de transport. Înseamnă să locuim în zone unde putem socializa cu ușurință – să nu ne fie complicat să găsim un punct de întâlnire sau o activitate pe care o putem face împreună cu alții. Înseamnă să respirăm aer curat și să avem acces la natură, printre altele. 

 Lectură suplimentară:

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵

1 comment

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵