De ce-i important să vorbim cu străinii și cel puțin o idee despre cum

Când n-ai cu cine să mergi la concert sau ești într-o pasă proastă, vorbește cu un străin. Dacă ți-e groază, fă din asta o provocare sau un joc.

La un curs de UX pe care l-am făcut acum câțiva ani, trebuia să folosim tot ce învățam teoretic la clasă într-un proiect individual, gândit de fiecare-n parte, pentru o aplicație de mobil. Unul dintre colegi a vrut să creeze o aplicație pentru cei care nu au cine să facă chestii în timpul liber. Aplicația îi ajuta să-și găsească pe cineva cu care să meargă la un concert sau să facă o drumeție.

Vorbeam cu mama la un moment dat despre prieteni și felul în care ne petrecem timpul liber. Remarcase că ea și tata își petrec timpul cu aceeași oameni din facultate și cât de mulți alți oameni există pe lângă noi cu care nu schimbăm o vorbă.

De la a vorbi cu străini la a crea noi prietenii care durează peste ani este drum lung. Cu toatea astea, întotdeauna este primul pas.

  • De ce ne este atât de frică să vorbim cu străinii?
  • Ne este într-adevăr frică sau pur și simplu ne ajung prietenii pe care îi avem?
  • Și ce se întâmplă când nu avem prieteni?

Interacțiunile cu străinii ne îmbunătățesc starea de bine generală.

Gillian M. Sandstrom lucrează la departamentul de Psihologie la Universitatea Essex din UK. Printre studiile și cercetările pe care le-a realizat până acum se numără și subiecte precum: conversații dificile, comportament prosocial sau efectul pe care chiar și câteva minime interacțiuni sociale îl au asupra stării de bine.

People find it hard to make friends, and suffer emotionally and physically from a lack of belonging. My research addresses this […] by focusing at the micro level, examining how seemingly insignificant social interactions and everyday behaviours can influence and improve well-being.

Ca oameni avem tendința să credem că suntem mai buni decât ceilalți. Credem că suntem șoferi mai buni, că suntem mai fericiți decât ceilalți, că avem șanse mai mici să ne îmbolnăvim sau că prietenii noștri sunt și ei mai buni decât majoritatea.

Cu toate astea, când ni se pune în față provocarea de a vorbi cu străinii împietrim. Avem impresia că ceva va merge foarte prost, că va fi foarte stânjenitor, că nu vom avea despre ce să vorbim sau ce să spunem, că ne vom face de râs.

În studiile sale, Sandstrom a descoperit, în repetate rânduri, că cei pe care i-a provocat să vorbească cu străinii au raportat întâmplarea într-un mod pozitiv. Aproape niciodată lucrurile nu s-a derulat cum participanții la studii și-au imaginat înainte, adică într-un mod dezastruos.

Mai mult decât atât, interacțiunile sociale cu străinii sau cu cunoștințele din viața noastră (oamenii care nu fac parte din grupurile noastre de prieteni sau familie), în studiile realizate de Sandstrom, au avut efecte pozitive și asupra stării de bine a participanților.

Altfel spus, este un comportament social sănătos. A-ți extinde cercul de prieteni. A vorbi cu străinii. A interacționa cu persoanele pe care le știi mai mult din vedere. Toate astea îți vor face bine, nu te limita doar la cei pe care-i cunoști îndeaproape.

Sandstrom spune că oamenii sunt mult mai călduroși, prietenoși și deschiși decât credem noi. Dacă tu ești deschis la interacțiuni cu ceilalți – cu cei pe care nu îi cunoști, gândește-te că există mari șanse să mai fie și alții ca tine.

Exerciții de vorbit cu străinii și creat noi legături

Ioana Ichim este un Copywriter din București, care în luna iunie 2019 a început un experiment social pe care l-a documentat pe Instagram. S-a autoprovocat să ceară celorlalți câte un mic favor în fiecare zi.

A cerut unui băiat pe Tinder să o ajute să care niște saci cu haine, unui bijutier să-i păstreze niște cercei până a doua zi, unui chelner i-a cerut ceva ce nu era pe meniu, unei fete în club să-i țină puțin paharul. Și a mai tot făcut astfel de mici cereri timp de 29 de zile. Excepția a fost ultima zi, când un băiat i-a cerut 10 lei la metrou și Ioana a zis că poate e rândul ei să ofere. Toate cererile astea au povești în spatele lor și sunt minunate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 30 Small Requests (@30smallrequests) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 30 Small Requests (@30smallrequests) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 30 Small Requests (@30smallrequests) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 30 Small Requests (@30smallrequests) on

Proiectul continuă pe Instagram, cu 30 small requests +1. De data aceasta, răspund eu rugăminților celor din jur, atunci când au nevoie de un „plus unu”, cu care să meargă undeva, unde le e frică sau, pur și simplu, nu vor să fie singuri. La film, la examen, la cumpărături, la nuntă sau poate că la spital. De-abia aștept să văd unde o să ajung și ce povești voi mai descoperi pe drum.

Link-uri utile:

cover foto: Alexas_Fotos

Add comment

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați