Viața noastră secretă este aceea pe care nu o vom trăi niciodată?

Walter Mitty nu este cu nimic mai special decat noi. Avem toti o viata secreta. Una in care ne imaginam posibile realitati viitoare sau pur si simplu refacem realitatea trecuta. Poate ca nu ni se intampla atat de des ca acestui personaj si poate nu ne sunt intrerupte conversatiile de aceste momente de „daydreaming”, dar cu siguranta am vrea sa facem mai multe, sa fim mai mult.

Intr-o lume care te face sa te simti batran la 20 si de ani, cat din tot ce avem pe „Bucket List” mai putem face?

Prin liceu sau facultate nu te gandeai ca anii au sa treaca asa – repede. Ba poate nu te gandeai ca au sa treaca. Si totusi, undeva intre 20 si 30 de ani te trezesti ca mai mult ai visat decat ai calatorit, trait, simtit, experimentat, esuat, reusit. Si timpul se scurge, si asteptarile sunt altele, impreuna cu nevoile si responsabilitatile… Se poate ca orice iti doresti sa faci, sa poti face si peste 30, si peste 40. Doar ca nu la fel. Nici o experienta nu este la fel la orice varsta. Sunt unii care isi traiesc tineretea tarziu pentru ca nu au avut curaj ori nu au stiut cum. Sunt altii care si-au trait-o inainte de vreme si au imbatranit la fel, inainte de vreme.

Pe langa goana asta uneori insuportabila pe langa timp, caci nu ai cum sa-l intreci, ci tu si el circulati in paralel prin viata, mai sunt si rutinele zilnice. De la scoli, la job-uri, la colegi pe care-i placi sau nu, iubiri trecatoare, nerabdare in sali de asteptare, fizic, popularitate, invidii, certuri si meschinarii, dusuri si spalat pe dinti, integrare, revolta. Astea ne iau timp. Cel mai mult timp. Si-atunci cum ramane cu viata noastra secreta?

Viata aia pe care planuim sa o traim din plin, sa o respiram prin toti porii si care ne creeaza emotii despre care doar citim in romane de mult uitate… Viata aia… cand se mai intampla? In concedii, sarbatori legale, zile libere, vacante… si imaginatie. Este viata noastra secreta, aia pe care toti speram sa o traim zi de zi – aia cu care putem sa ne completam profilurile online (vezi film).

Curaj – cuvantul care defineste toate actiunile dintr-o viata secreta, acea viata secreta. Ex. din film: ai curaj sa vorbesti cu tipa aia, sa-ti iei biletu’ ala de avion, sa raspunzi inapoi sefului, sa-ti ceri drepturile, sa nu te dai batut.

Oare? Daca ar fi sa traim in fiecare zi asa cum visam, cat de mult din ceea ce conteaza pentru noi acum, ar mai conta intr-adevar? Am mai vrea sa fim ca ceilalti? Am mai face aceleasi lucruri? Am mai avea aceleasi obiceiuri? Am folosi banii la fel? Am avea aceiasi prieteni?

Walter Mitty a fost impins de circumstante in a face lucruri demne de pus pe profilul sau online (vezi film), dar daca nu ajungi in aceeasi situatie, in care trebuie sa faci lucruri, de ce nu le faci? Ce se intampla maine si nu astazi? De ce este atat de magic viitorul si nu prezentul? Este o inselatorie, pentru ca peste un an, doi sau trei vei fi exact in acelasi loc, facand aceleasi lucruri si visand la exact aceleasi visuri. Vezi?

Intr-un alt film, un personaj care isi incepea propria afacere si-a pus intrebarea de ce se chinuie atat, de ce nu ramane fericita la slujba pe care o are. Si-a amintit cum in trecut a facut ceva doar cand a fost nevoita, si-a gasit job cand a fugit de acasa, a facut rost de o locuinta cand nu avea unde sta cu fiica ei, dar niciodata nu a facut ceva in plus. Daca momentul in care nu mai ai de ales nu vine, nu vei schimba nimic gandindu-te ca in viitor vei putea, vei merita, acum ai altele pe cap, prea multe sunt in joc (de obicei chestiuni care nu au importanta pe termen lung, dar pot face diferenta)… Vezi?

Intelegi ca nimic din ce se intampla in mintea ta nu are valoare daca nu-i dai drumul in realitate? Poti trai doua vieti total diferite, aia reala si aia secreta sau poti trai doua vieti asemanatoare, daca ai curaj.

sursă foto.

Add comment

Citește direct în Inbox

Nu uita să te abonezi la Newsletter. Îl primești max. o dată pe săptămână.