Notițe din Tools of Titans

La începutul anului, m-am apucat de Tools of Titans scrisă de Tim Ferriss. O carte de aproape 700 de pagini. Sincer, nu m-am gândit că o voi termina vreodată. Dar cum început-o, dădeam pagină după pagină în ciuda faptului că nici măcar nu e gândită să fie citită toată și în ordine. Ci să culegi doar informațiile de care ai nevoie.

Dacă citești în viața ta o singură carte despre dezvoltare personală și profesională asta să fie. Nu conține nici clișee, nici platitudini, nici sirop. E fix contrariul. E ce trebuie. O colecție imensă de rutine, obiceiuri și reguli concrete cu care poți lucra, pe care le poți testa și aplica de mâine. Nu de mâine, de acum. Lucruri pe care le fac zilnic cei mai performanți oameni din lume pe domeniul lor de activitate. Și ai de unde te inspira – vorbim de sportivi, artiști, scriitori, producători, oameni de afaceri, militari, marketeri, comedianți, actori, biochimiști, hackeri, filosofi și lista continuă.

Despre Tim Ferriss

Cariera lui a început în 2001, când a înființat o companie ce vindea suplimente nutritive. Nouă ani mai târziu a vândut-o, dar înainte muncea și câte 14 ore pe zi. Din experiența trăită a scris primul lui bestseller, de care probabil ai auzit – The 4-Hour Workweek.

Cartea, respinsă inițial de 25 de edituri, a fost pe lista de bestsellers New York Times 4 ani.

A publicat apoi The 4-Hour Body și The 4-Hour Chef. Conceptul din spatele cărților este strâns legat și de faptul că este cunoscut ca fiind human guinea pig. A testat foarte multe teorii pe propria piele, unele create chiar de el. Multe dintre aceste experimente personale – inclusiv ce țin de suplimente, alimentație, sport – sunt considerate nu doar periculoase, dar și de-a dreptul nebune.

Fun facts

  1. The 4-Hour Body: a promovat-o cu un trailer video cum se fac pentru filme.
  2. The 4-Hour Chef: a fost refuzată iar de edituri pentru publicare în format fizic, fiindcă a fost scoasă de Amazon. Împreună cu Ryan Holiday a creat o campanie prin care și-a promovat cartea pe BitTorrent. Un sistem nu poate fi schimbat din interior, ci doar din afară. Sau cum spune Tina Fey, „go over, under, through, and opinions will change organically when you’re the boss”. A creat o colecție de materiale exclusive pe care le-a dat drumul la download gratuit. Rezultate: 2 milioane de descărcări.

De la el am învățat două lucruri.

  1. Experimentează. Înainte de a-ți lua un angajament, testează-l. Nu-ți asuma o carieră din prima. Încearc-o timp de șase luni. Vezi ce îți place, ce nu, cunoaște-i dedesupturile, trăiește pe propria piele ce înseamnă să lucrezi zi de zi în meseria respectivă. Înainte de a te lansa într-o afacere, dă-i drumul ca unui episod pilot. Află părerea publicului tău țintă. Îmbunătățește ce poți sau renunță, dacă e cazul. La fel și într-o relație. Mutatul împreună înainte de căsătorie e ca un experiment. Vedem ce merge, ce nu, dacă continuăm la drum lung. Dacă nu e ok, închei experimentul și treci la următorul. Nu trebuie să investești tot ce ai pentru a valida o idee.
  2. Gândește-te unde vrei să fii peste câțiva ani și răspunde la întrebarea „cum pot ajunge acolo în câteva luni?”. Primele lui cărți, pe lângă partea de experimente, conțin și răspunsuri pentru această întrebare. Mai concret, care este doza minimă de efort necesară pentru a ajunge la același rezultat ca ceilalți, într-un timp record?

Vă dau exemplul meu favorit: abdomenele. Exercițiile pentru abdomen nu funcționează. Cel puțin nu vizibil și nu într-un timp relativ decent. Așa că Tim Ferriss a investigat problema, vorbind cu cei mai buni antrenori și atleți din lume, și a ajuns la doar două exerciții necesare pentru un six pack.

Despre Tools of Titans

În ultimii trei ani a intervievat peste 200 dintre cei mai performanți oameni din lume pentru podcast-ul creat de el (are 100+ milioane de descărcări).

Vorbim despre sportivi, antrenori, scriitori, artiști, actori, producători, de oameni care nu dau de obicei interviuri sau chiar și de biochimiști pe piața neagră. Și de nume ca: Arnold Schwarzenegger (povestea lui e f diferită față de a majorității actorilor de la Hollywood), Derek Sivers, Tony Robbins, Seth Godin, James Altucher, Sophia Amoruso, Maria Popova, Whitney Cummings, Alain de Botton, Rick Rubin, Malcolm Gladwell, Jon Favreau.

Într-o excursie la Paris, analizând tot ce a povestit cu oamenii ăstia, timp de 2-3 ore cu fiecare, a realizat că există o grămadă de pattern-uri în ceea ce spuneau. Spre deosebire de alte interviuri, unde răspunsurile sunt doar o lungă serie repetitivă de platitudini, Tim Ferriss în podcast vrea să afle ceva concret. Îi întreabă lucruri specifice despre procesul din spatele muncii lor titanice.

Intrumentele, sistemele, rutinele, regulile personale, obiceiurile zilnice – de la cele mai banale la cele mai excepționale și personalizate variante – ale celor mai performanți oameni din lume se găsesc în Tools of Titans. Mai mult, înainte de a alege tot ce apare în carte, Tim Ferriss a explorat și testat pe pielea lui tot. Spune că reprezintă „my ultimate notebook” – locul unde a organizat toate notițele pe care și le-a luat despre „secretele” din spatele succesului invitaților săi.

Partea și mai faină e că unii dintre ei sunt la fel de haotici ca mine. Adică nu trebuie să ai un program strict structurat în fiecare zi ca să faci treabă. Cum se promovează acum la greu în media online.

  • Cartea are trei capitole – Healthy, Wealthy și Wise. Sună toate foarte clișeic, dar conținutul nu e deloc așa. 
  • Fiecare capitol e segmentat apoi într-o listă de nume, fiecare interviu separat. Nu vei citi interviurile, ci notițele lui Tim Ferriss. Cele mai importante idei.
  • În plus, găsești și câteva materiale redactate de autor despre subiecte ca yoga, slow-carb diet, faster and better sleep, productivitate, morning journal, strategie, hacking, lene, scris, haters, sinucidere.

Life can be much broader, once you discover one simple fact, and that is that everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you. And you can change it, you can influence it, you can build your own things that other people can use.” – Marc Andreessen

Lecturi suplimentare 

3 comments

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați