The Old Man and the Sea: o carte despre o călătorie

Unele carti si unii autori trebuie cititi macar o data in viata. Hemingway se afla pe aceasta lista. Eram intr-un oras, intr-una din calatoriile mele, urma sa mergem la ski si ma uitam in biblioteca dupa o carte in engleza pe care sa o termin cat timp stateam acolo.

„The Old Man and the Sea” a fost poate cea mai inspirata alegere. Publicata in 1952, ultima lucrare majora publicata in timpul vietii sale, una dintre cele mai cunoscute carti scrise de el, premiata cu premiul Pulitzer pentru fictiune in 1953 si cartea care l-a facut celebru.

Ce se intampla in carte nu vreau sa va povestesc, doar cateva lucruri care mi s-au parut remarcabile. Actiunea, care se intinde pe (aproximativ) 100 de pagini, se desfasoara pe parcursul catorva zile. Este o poveste trista. Una care ne pune mult pe ganduri despre cat de multi oameni care munesc enorm si care nu au parte de aproape nimic in viata exista. Despre oameni care fac acelasi lucru in fiecare zi, din copilarie si pana la batranete. Oameni care asteapta (dupa cum spun americanii) the big break si la care nu li se intampla niciodata. Sau uneori, dar foarte rar, li se intampla, dar si atunci nu este nimeni acolo sa fie martor.

Dupa 84 de zile in care pescarul nostru nu a prins nici un peste, a prins unul atat de mare incat nu a reusit singur sa il aduca la mal. Era considerat ghinionist si toti ii purtau de mila, dar el pleaca in calatoria vietii lui. Si norocul da peste el atat de mult, incat nu poate sa-l duca. Este cumva ironic, dar cu siguranta ti se intampla doar o data in viata. A facut o calatorie din care s-a intors invingator in ochii celorlalti pescari, chiar daca nu mai avea nimic sa le arate.

Add comment

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați