The Old Man and the Sea: o carte despre o călătorie

Astazi: o carte fundamentala citita
In initierea asta, pe langa calatoria propriu zisa, conteaza si ce se intampla in mintea ta. Iar aici se aplica foarte bine ce zicea Will Smith despre citit: There’s no new problem that someone hasn’t already had and written about it in a book. Sau citim pentru a fi prezenti in lumi ce nu exista in realitate.
 
Unele carti si unii autori trebuie cititi macar o data in viata. Hemingway se afla pe aceasta lista. Eram intr-un oras, intr-una din calatoriile mele, urma sa mergem la ski si ma uitam in biblioteca dupa o carte in engleza pe care sa o termin cat timp stateam acolo.
“The Old Man and the Sea” a fost poate cea mai inspirata alegere. Publicata in 1952, ultima lucrare majora publicata in timpul vietii sale, una dintre cele mai cunoscute carti scrise de el, premiata cu premiul Pulitzer pentru fictiune in 1953 si cartea care l-a facut celebru.
 
Ce se intampla in carte nu vreau sa va povestesc, doar cateva lucruri care mi s-au parut remarcabile. Actiunea, care se intinde pe (aproximativ) 100 de pagini, se desfasoara pe parcursul catorva zile. Este o poveste trista. Una care ne pune mult pe ganduri despre cat de multi oameni care munesc enorm si care nu au parte de aproape nimic in viata, exista. Despre oameni care fac acelasi lucru in fiecare zi, din copilarie si pana la batranete. Oameni care asteapta (dupa cum spun americanii) the big break si la care nu li se intampla niciodata. Sau uneori, dar foarte rar, li se intampla, dar si atunci nu este nimeni acolo sa fie martor.
 
Cand am ales cartea asta pentru acest post, nu m-am gandit ca eroul povestii a facut si el o astfel de calatorie. Dupa 84 de zile in care pescarul nostru nu a prins nici un peste, a prins unul atat de mare incat nu a reusit singur sa il aduca la mal. Era considerat ghinionist si toti ii purtau de mila, dar el pleaca in calatoria vietii lui. Si norocul da peste el atat de mult, incat nu poate sa-l duca. Este cumva ironic, dar cu siguranta ti se intampla doar o data in viata. A facut o calatorie din care s-a intors invingator in ochii celorlalti pescari, chiar daca nu mai avea nimic sa le arate.
 
Asa se intoarce si un calator dintr-o astfel de calatorie initiatica: cu multe lucruri care nu se vad. Lucruri pe care le gasesc in intamplari, oameni, locuri, dar si carti. 
 
Scrie despre asta pe blogul tau si convinge juriul ca tu esti cel mai potrivit pentru a face “o calatorie legendara, inovatoare, progresista” aka. Heineken te trimite intr-un Space Training!
 
0

Andra Magda

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți. Dacă vrei să ajungă și la tine, te poți abona aici.

păreri / obiecții / comentarii

Andra Magda

Scriu despre ce învăț și ce îmi doresc să ajungă la cât mai multă lume. Licențiată în Psihologie, lucrez ca om de comunicare în industrii creative și educație. Blogul și newsletter-ul sunt proiecte personale și egoiste, care mă ajută în munca mea. Nu cred în alb sau negru. Iubesc iarna.

Și mai multe colecții

Lista de la 11 dimineața

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți.


Articole viitoare