Dacă auzi la un TEDx ce gândești, înseamnă că…

nu eşti singurul nebun de pe planetă care vede lucrurile altfel.

TEDxCluj 2014 a vrut să-i înveţe pe oameni abilitatea secolului 21 (tema: LEARN – UNLEARN – RELEARN). Abilitatea asta este, într-un fel, capacitatea noastră de a ne adapta la schimbările majore ce se intâmplă in secolul prezent. A ne schimba odată cu schimbările din jurul nostru. Nu mai merge să gândim cum am făcut-o până acum, sistemele se modifică, valorile sunt altele, noi rămânem în urmă dacă ne ghidăm după ce ştiam până acum.

Astfel, 22 de speakeri, 3 momente artistice, 1 Innovation Expo au avut ca misiune să producă o schimbare în noi, adică să ne înveţe ceva nou.

Mugur Pop a început ziua cu o replică interesantă:

“Informatiile sunt trecute prin filtrul experienţei interioare a fiecăruia. Să poţi împărtăşi este mai mult decât cunoaştere.”

Bun venit la TEDxCluj

Roxana Mocanu (formare continuă) a încercat să explice cum anume se întâmplă toată treaba asta cu LEARN – UNLEARN – RELEARN. A prezentat câteva tehnici de dezvăţare: automonitorizarea şi evitarea factorilor care îmi produc un comportament la care, evident, vreau să renunţ. Ţineţi minte că o zi sărită din planul vostru vă duce un pas înapoi, nu numai că vă ţine pe loc. Părerea noastră despre sine creează două lumi: una în care oamenii sunt stimulaţi de eşec şi una în care eşecul îi impiedică să mai facă ceva, să mai încerce. Nivelurile învăţării pornesc de la motivaţia de a învăţa. La sfârşit ne dă cel mai bun sfat: să uităm competenţele noastre cele mai de preţ, să începem chiar din momentul următor şi cu cele mai simple dintre lucruri, precum cititul unei cărţi.

Solomon Marcus (pionier în lingvistică matematică) a făcut lista celor 10 nevoi umane. Printre acestea cel mai mult şi mai mult mi-a plăcut: nevoia de a mă mira. La fel cum o fac copiii, simplu şi curios de orice lucru mic.

“Trăiesc pentru a mă mira. Mi-am promis să nu mă plictisesc niciodată. Eu de plictiseală am aflat de la alţii, nu de la mine.”

Tot dânsul a spus un lucru de avut în vedere data viitoare când mai greşim. Să ne amintim de noi când eram copii şi învăţam să folosim furculiţa. Am tot încercat până ne-a ieşit. Ce se întâmpla dacă renunţam din prima? Nu eram caraghioși acum? 🙂

“Eşecul şi greşeala sunt sursă de creativitate.”

Mihai Ghyka (business, management) este unul dintre cei mai apreciaţi manageri români. După talk-ul său putem să ne dăm seama că, de are o gândire la fel de deschisă şi în privinţa altor subiecte, este limpede de ce. Vreau ca mai mulţi manageri şi şefi să uite ce ştiu până acum şi să privească altfel.

“Ştiu că nu ştiu nimic şi nici asta nu ştiu.” Socrate

Dacă voi ştiţi mulţi şefi care recunosc aşa ceva, să-mi spuneţi şi mie. Ne-a dat două exemple, unul mai curios ca celălalt. Povestea The Beatles a început când doi dintre ei şi-au dat seama că nu ştiu să scrie muzică. Acum, că ştiţi asta, îi apreciaţi mai puţin? Dalai Lama, la intrebarea ce părere are despre inovare, după vreo două pauze care dădeau senzaţia că urmează să spună ceva important, a spus  “nu ştiu”. Acum, că ştiţi asta, îl respectaţi mai puţin? Există această înţelegere nespunsă că ‘şeful ştie’, ‘profesorul ştie’, niciodată să nu îi conteşti. Şi această atitudine de ruşine când nu ştii. Când tu nu ştii ceva, îi intrebi tocmai pe ei. Dar nici asta nu e prea uşor, să recunoşti că nu ştii. Vei fi văzut ca slab şi probabil da, vei scădea în ochii colegilor. DOAR CĂ uneori dacă eşti cel care are curaj să spună că nu ştie, poate va mai recunoaşte încă unul ca tine. Şi cine ştie, vă veţi da seama, cu stupoare, că nimeni nu ştie şi că toată lumea a dat din cap de ruşine. 😉

Matt Keen (organizaţională) a spus exact ce am scris în descrierea mea pt TEDxCluj, că funcţionăm după aceleaşi sisteme gândite acum 300-400 de ani. Mi-a fost atât de ciudă că exact acei oameni care încă fac asta, nu erau în sală să audă. Dar mi-a părut bine că nu sunt singura. Iar dacă cineva de pe scena unui TEDx spune, înseamnă că o fi viitorul. 🙂 Tot el ne-a provocat ca începând de luni, la birou, să punem sub semnul întrebării asumpţiile pe care le avem despre muncă. Una dintre ele fiind “oamenii nu vor să muncească”, care este complet falsă.

Vorbitorii acestei ediţii care gândesc ca mine continuă cu Ioan-Alexandru Drăgan (business). El a pus pe masă o întrebare tare curioasă: cum ar arăta competiţia prin colaborare? Dacă trei branduri mari de automobile o pot face, ar funcţiona aşa ceva şi la Cluj? Dacă clujenii sunt măcar un pic precum sunt văzuţi în exterior, atunci cu siguranţă.

“Inovare este un buzz-word pe care îl auzim peste tot.”

Cred că este cu adevărat valabil în cazul său, lucrând la un proiect care poartă acest cuvânt în denumire: Cluj Innovation City. :))

Marcelo Izaguirre (software), primul inginer care mă convinge că inginerii sunt muuult mai faini decât par. Când nu ştii ceva, întreabă un inginer. Dacă nu ştie, cel mai probabil va fi interesat să afle doar de dragul de a afla ceva nou. Se pare că au o grămadă de calităţi izvorâte din această curiozitate şi plăcere de a rezolva probleme. 🙂 ”There’s a techie in your soup.” 🙂

“TECH is ROCK.”

Doina Costache (branding) continuă cu mult curaj într-o sală pliinăă de ingineri. Mult mai multe mâini, faţă de aşteptări, au fost ridicate la întrebarea câţi sunt în sală. Face încă un pas şi ne spune cum să gândim ca un inginer:

 • inginerii sunt nişte copii mari, mai ales când li se spune “nu”
 • nu se încred în dogmă fără să testeze pe cont propriu
 • dispreţuiesc cuvântul “imposibil”
 • simplifică complexul
 • a face bine întregii omeniri este pentru ei un principiu

Ionuţ Budişteanu (invenţii), primul om care îmi şi explică cum pot să fac orice îmi doresc, prin exemple. Să-ţi pui un scop mare, greu de îndeplinit, să ştii că o să dureze, să ai răbdare, să munceşti la el în fiecare zi, să faci câte un pas, dar să îl faci şi tot aşa. Să te provoci, să nu fie simplu. Să conteze pentru tine şi să nu îţi pierzi motivaţia, este foarte important:

“Să cauţi să înveţi ceva, nu să ai succes.”

Brad Blanton (Psihologie), care din 2000 îi învață pe oameni să practice sinceritatea brutală, a fost cât se poate de sincer și cu noi. Teoria e în felul următor: sinceritatea radicală înseamnă comunicare mai bună, deci relații mai bune. Iar asta se va întâmpla când vom înceta a mai pretinde că suntem reputația noastră. La TEDx mereu vin oameni care au ceva de spus surprinzător chiar și pentru un public deschis la minte. Anul acesta a fost Brad Blanton, care la TEDxCluj a spus așa:

“A mind is a terrible thing. Waste it.”

Cristian Lupșa (jurnalism) a ales calea perspectivei diferite în discursul său. Cum să ne uităm la poveștile pe care le trăim, de care poate ne este rușine, ca la o posibilitate de salvare. Spunând și altora povestea ta, încep să se întâmple lucruri.

”Start telling your story.”

Iv Cel Naiv (poezie), autor român anonim, a fost prezent în sală și a rămas în continuare anonim. Ne-a vorbit cu mult umor despre observație și bule. Important e că fiecare are bula sa și nu trebuie să ne placă de bula celuilalt. Am făcut împreună un exercițiu de observație pe o poză. Ce a observat el și ce vedeam eu sunt lucruri cât se poate de diferite. Dar am reînvățat să iau în seamă și cele mai evidente aspecte. Asimilăm informație și eliminăm gânduri.

Alexandru Mironov (jurnalism de știință) ne-a prezentat o resursă online care te cam pune pe gânduri. Cu date despre starea lumii la diferite capitole în timp real. Ca să vă dați seama de cât de multe ne spun datele, iată un exemplu:

“La ora la care vă vorbesc, populația Poloniei e dusă în China la lecții de pian.”

(atâția chinezi făceau lecții de pian în acel moment)

Mădălina Mocan (drepturile omului) a venit și ea cu o perspectivă nouă. De când societatea civilă a început să fie atât de activă, statul a început și el ceva – să se sustragă de la responsabilitate. Să nu uităm că societatea civilă ar trebui să fie doar un simplu jucător într-o țară, nu arbitrul.

Răzvan Exarhu (radio și mâncare), a trecut prin multe cu radioul și mâncarea și a fugit cât a putut de rutină. S-a apucat să gătească fără să mai guste rețete inventate. Afla ce a pus în farfurie abia când gusta un prieten. Un nou mod de a învăța, spune el. Să faci lucruri fără să te mai gândești că le faci. Mult spor! 😉

Cosmin Alexandru (transformare organizațională) a vorbit despre valori. Un subiect preferat pentru cei care știu că lumea se schimbă. De la produse făcute să țină o viață, la unele care se strică programat. De la învățare pe viață, la cunoștințe valabile abia pentru următorii ani. A avut câteva povești savuroase despre cum cele mai mici detalii dezvăluie multe despre noi, în cazul acesta despre valorile noastre. O discuție nu prea simplă, dupa cum chiar el a spus-o, învelită într-un discurs cu umor.

Seara s-a încheiat cu ultimul discurs, venit din partea Prințesei Marina Sturdza. Dânsa își caracterizează întreaga viața ca fiind trăită după modelul LEARN – UNLEARN – RELEARN. Ar trebui sa fie un model. 🙂

Ideea care s-a tot repetat, de la mai mulți vorbitori, a fost cea legată de a (re)vedea lumea precum copiii. 🙂 Avem de (RE)învățat multe de la ei (sau de la noi cum eram odată).

Dragoș Bucurenci a fost Storyteller al acestei ediții. S-a simțit atât de bine, încât la un moment dat aveam impresia că va ține şi el un talk. :)) Relaxat și bine dispus, puteai să-i observi entuziasmul în multe privințe, subiecte și persoane.

Cu ce am plecat de la TEDxCluj 2014, într-o listă:

 • să-i vedem pe ingineri ca resurse
 • să fim brutal de sinceri în relațiile noastre
 • să ne tratăm în carieră ca pe o organizație
 • să ne spunem poveștile rușinoase (pot să ne salveze)
 • să căutăm să învățăm, nu să avem succes
 • să fim atenți la valorile noastre

Altfel spus am reînvățat că indiferent de direcția în care se îndreaptă lumea sau cum avem impresia că e mai bine să funcționăm, încă există oameni care vor face lucrurile așa cum vor ei, cu îndârjire în fața tuturor care le spun că e greșit. Succesul nu mai înseamnă poziție, putere și bani. Fericirea nu înseamnă iarna la munte și vara la mare. Valorile ne influențează dincolo de a ne da seama și nu sunt demodate cele învățate de la părinți. Există pe planetă indivizi și „șefi” (cum li se mai spune) pentru care este important omul și nu raportul. Cumva, într-o comunitate ca aceasta, se mișcă nucleul schimbărilor ce vor avea loc inevitabil pentru toată lumea. Aici sunt oamenii ăia care pricep ce tot zic eu de vreme bună, căci în majoritatea dăților am impresia că vorbesc singură. Ori că oamenii dau din cap și așteaptă să termin, se abțin să nu-mi spună că ”nu se poate așa ceva”, ”visezi”, ”n-ai cum”, ”da, dar n-ai cu cine”. Mă bucur să-i găsesc pe alții care înțeleg și că nu mai trebuie să explic absolut fiecare concept și idee. Ori nu sunt nebună, ori suntem cu toții. Neobișnuiți. 🙂

După TEDxCluj 2014 vă doresc pur și simplu exact ce am vrut să facem: să vedeți lumea și să acționați dincolo de concepția generală, aia comună. Bănuiesc că ați venit cu un scop la un eveniment ca acesta. Atunci deduc că vreți ca tot ce a intrat printr-o ureche, să iasă printr-o decizie şi o acţiune (sau mai multe).

Abilitatea secolului 21 s-ar putea să ne ajute mai mult decât ne imaginăm acum. 😉

Alte INFO FAINE:

 • decorul și luminile made by Genoveva Hossu și Tudor Baciu
 • la Innovation Expo a fost neobișnuit pt. oamenii la fel: roboți făcuți de copii (Transylvania College), drone care au zburat pe acolo, amprente luate pe cartoane cu TEDxCluj, experimente chimice cu aur lichid și nu numai, accesorii făcute din bannere expirate de pe la evenimente, obiecte mărunte confecționate din beton (ex: nasturi, lămpi și alte cele)
 • ecranul a fost o inovație tehnică pentru prima dată în Cluj. Proiecta simultan o imagine de fundal, un close-up cu speakerii și prezentările multimedia ale acestora.
 • angajații de la Cinema “Florin Piersic” au spus că a fost cel mai de amploare eveniment organizat acolo 😀 și după cum știm, mulți sunt de vârsta părinților 🙂

Ce lucuri faine au spus speakerii despre eveniment:

De-a lungul anilor m-au purtat treburile pe la multe conferințe în Europa și în afara ei. TEDxCluj din seara asta a fost în linie cu cele mai bune la care am ajuns până acum. Însă toate celelate aveau în spate armate de profesioniști experimentați, specializați și plătiți. Organizatorii TEDx Cluj sunt o mână de tineri voluntari ajutați de altă mână de parteneri locali. N-am cuvinte. Doar foarte multă prețuire. Și mulțumiri! – Cosmin Alexandru

TEDxCluj, mulțumesc.

Pentru invitația de a vorbi (v-am mai spus eu că Andreele merită ascultate;Andreea Buza, you rock), pentru sfaturi (rar te simți așa băgat în seamă ca vorbitor), dar mai ales pentru una dintre cele mai frumoase și provocatoare sâmbete pe care le-am trăit.

A fost cel mai bun TED românesc la care am fost – și curatorial și ca organizare – și adevărul e că nu în fiecare zi ai șansa să auzi, la un loc, un eseu despre nevoia de bule în viață (Iv cel Naiv), declarații sincere despre pierderi și regăsiri de sine de la Răzvan Exarhu (știu…) și o pleadorie despre tras statul la răspundere pentru că încalcă contractul social (mereu provocatoarea Mădălina). Și astea sunt doar câteva.

PS: N-am reușit un selfie cu Cosmin și Dragos, dar nu intră zilele în sac. – Cristian Lupșa

Ce spun participanții despre TEDxCluj 2014:

 Awesome event! Awesome organizers! Gotta love that passion!

Un eveniment reușit din toate punctele de vedere! 🙂 La cât mai multe ediții TEDxCluj!

Guys, you’ve outdone yourself, let’s see how you keep the bar up for next year.

ALBUM FOTO

Add comment

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați