3 din 10 colecționari de artă din România se concentrează exclusiv pe lucrări autohtone

Urmează un text mai puțin fluid, dar cred că merită o revizuire.

Este vorba despre un rezumat al unui mic studiu făcut printre consumatorii de artă, în premieră pentru țara noastră.

Am vrut să extrag o parte dintre informații ca să înțelegem – puțin de tot – comportamentul cuiva preocupat de artă din perspectiva de consum și pentru că poate te ajută dacă vrei să începi o colecție.

Oamenii care au răspuns studiului:

  • 6 din 10 sunt bărbați
  • majoritatea se află în București
  • cei mai mulți au peste 45 ani
  • în total au fost 104 participanți

3 din 10 participanți sunt profesioniști din industria de artă. Celelalte domenii în care lucrează acești oameni reprezintă, fiecare, sub 10% din totalul celor intervievați, în ordine: finanțe, imobiliare, tehnologie, media și juridic.

3 din 10 colecționari de artă din România se concentrează exclusiv pe lucrări autohtone, cu preferințe spre arta actuală, relevantă cultural, a artiștilor în viață.

Pictura este cel mai des achiziționată, urmată de sculptură și fotografie.

Aproape 90% din cei care au răspuns studiului se concentrează pe pictură în achiziții și investiții, iar jumătate dintre ei și-au completat colecțiile cu sculptură și fotografie.

88% se concentrează pe lucrări realizate în secolul nostru.

7 din 10 cumpărători fac asta direct de la artiști.

Peste jumătate dintre ei spun că se hotărăsc instant sau în câteva zile asupra unei decizii de cumpărare.

Colecționarii de artă și investitorii se împart la jumătate, între cei care sunt deschiși să își expună lucrările public sau să le închirieze și cei care vor să le păstreze privat.

Pentru cei mai mulți, investiția în artă este moderată și doar 2 din 10 colecționari fac asta pentru posibile viitoare câștiguri.

Pentru cei mai mulți colecționari, arta reprezintă maxim 10% din portofoliul lor de investiții.

4 din 10 colecționari spun că investiția lor în artă reprezintă un fel de a lăsa o moștenire culturală în familie.

Cele mai mari provocări cu care se confruntă cei posibil interesați de achiziții artistice sunt legate de partea financiară și de obscuritatea informațiilor, iar unul dintre factorii care îi descurajează este valoarea percepută pentru sumele cerute.

3 din 10 se consideră colecționari și 1 din 10 se apreciază ca investitor.

Tot 3 din 10 dintre aceștia dețin între 6 și 24 lucrări de artă.

6 din 10 investesc sub 10% din avere.

Cei mai mulți cumpără pe considerente estetice și emoționale (peste 7 din 10 achiziții) și doar 20% dintre investiții sunt legate de diversificarea portofoliului de capital și pentru statut.

Peste jumătate fac investiții în artă pentru că le consideră oportunități în vremuri de economie instabilă, cu inflație mare și piese valoroase în diversificarea capitalului.

Cei mai mulți păstrează lucrările pentru mai mult de 10 ani.

Mai mult de jumătate spun că gustul lor artistic este influențat de Instagram.

55% dintre cei chestionați își formează gusturile via Instagram, iar 3 din 10 spun că nu sunt influentați de nicio platformă social media.

Peste jumătate urmăresc website-urile galeriilor de artă și ale caselor de licitații autohtone.

Peste jumătate vizitează galerii de artă cel puțin lunar, iar 2 din 10 participă la licitații lunar sau săptămânal.


andramagda.ro

Rămâi aproape cu intenție și îți promit că la fiecare vizită îți îmbogățești viața cu frumos și înveți ceva care te schimbă.

Andra e un om fain, cu respect pentru lucrurile făcute bine și cu ochi pentru detalii. Poveștile din email-urile ei curg natural și te fac să vrei să afli mai mult. Nu simți că citești un articol, ci că stai de vorbă cu cineva care chiar se pricepe și vorbește cu drag despre ce face. Recomand cu drag! ❤️

Lorena Hencz

Lorena Hencz

Add comment

Email-urile de la Andra sunt o sursă de inspirație autentică, cu reflecții personale și recomandări valoroase. Sunt sincere și le aștept mereu cu nerăbdare.

Ștefania Dobocan

Ștefania Dobocan

Project Manager @stefania.dobocan

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵

Într-o lume în care pozitivismul nu mai e la modă, aici am găsit stropul și un pic mai mult de tot ce reprezintă arta și frumosul… Pentru că am nevoie să mă încarc pozitiv, să aflu de oameni pe care nu îi știam și sunt minunați, Andra e cea care îmi dă ocazia să îi descopăr. Apreciez munca ei și îi urez mult succes în continuare în tot ceea ce își propune să realizeze! ❤️

Denisa Pop

Denisa Pop

Profesor învățământ primar

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵