Rețeta preferată, actrița favorită și confirmarea că poți să faci ceea ce vrei

Majoritatea lucrurilor care ne plac, ne plac din motive subiective. Putem vorbi despre muzica, locuri, tari sau chiar retete culinare. Spre exemplu, eu mi-am ales ca reteta preferata sa fie rata umpluta cu carne si coapta in aluat. De ce o mancare atat de complicata si pe de alta parte, una pe care nu am curaj sa o fac? Ei bine, povestea sta intr-un sir de intamplari.

Totul a inceput cu Adaptation, filmul care m-a facut sa ma indragostesc de vocea lui Meryl Streep. O tonalitate pe care nu am cum sa o descriu, dar este cea mai frumoasa voce pe care eu am auzit-o vreodata. Susan Orlean, personajul interpretat de Meryl, este o femeie serioasa, cu parul lung si blond. Apoi am vazut The Devil Wears Prada, filmul pe care il rulez dimineata pentru buna dispozitie. Pentru mine nu este despre moda si superficialitate, este, dimpotriva, despre motivatie si ambitie. Nu am stiut ca Streep interpreteaza rolul central si nu imi venea sa cred ca este aceeasi femeie. Aici, Meryl da viata unui personaj real, femeii care conduce Vogue New York de aproape 25 de ani. Personajul, cat si omul care l-a inspirat, este puternic, de temut, care impune respect. Are parul alb, o voce calma si totodata autoritara.

In cele din urma, am ajuns sa vad Julie & Julia, tot un film in care Meryl Streep joaca un rol inspirat de o persoana reala. Julia Child a fost femeia care a adus arta gatitului frantuzesc in casele americancelor. O femeie inalta, puternica fizic, cu parul cret si plina de pofta de viata si pofta de a manca. Intr-un moment in care s-a mutat intr-o tara straina, cu prea mult timp liber la dispozitie s-a hotarat sa urmeze cursuri de gatit la nivel avansat. Iar ceea ce a invatat a pus in scris, in cea mai cunoscuta carte de gatit, “Mastering the Art of French Cooking”. Se spune ca lupul isi schimba parul, da’ naravul ba, Meryl isi schimba parul si vocea deopotriva. Ea crede ca nu poate fi corecta fata de personajele sale daca le interpreteaza cu propria voce.

In Julie & Julia, Julie este o femeie care traieste in zilele noastre. Ea are o slujba plictisitoare si crede ca s-a pierdut. Doar ca ii vine ideea de a scrie un blog. Iar la intrebarea, despre ce ar putea ea sa scrie?, raspunsul sta tot in arta gatitului. Atunci, Julie ia cartea scrisa de Julia si isi pune pe masa o provocare: sa prepare toate cele 524 de retete in cele 365 de zile ale unui an. Dintre toate retetele, cea pentru rata umpluta este cea mai dificila. Pe tot parcursul anului o incearca de mai multe ori, pentru ca masa finala sa fie cu aceasta reteta facuta la perfectie.

Trebuie sa ii scoti oasele, sa o cosi, sa o umpli cu vreo trei feluri de carne, sa o invelesti in aluat, sa o bagi in cuptor de mai multe ori pentru mai multe ore. Este o intreaga experienta si o provocare pe cinste. De asta, eu stiu ca in momentul in care voi putea servi asa ceva prietenilor, voi avea confirmarea ca stiu sa gatesc. Rata umpluta cu carne, nu este doar o mancare extrem de complicata, reprezinta ambitia si rezistenta in acelasi timp, de a ajunge unde iti doresti.

Cand Julie Powell spune rata umpluta, spune Julia Child, cand eu spun rata umpluta, spun Meryl Streep, actrita mea favorita.

0

Andra Magda

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți. Dacă vrei să ajungă și la tine, te poți abona aici.

păreri / obiecții / comentarii

Andra Magda

Scriu despre ce învăț și ce îmi doresc să ajungă la cât mai multă lume. Licențiată în Psihologie, lucrez ca om de comunicare în industrii creative și educație. Blogul și newsletter-ul sunt proiecte personale și egoiste, care mă ajută în munca mea. Nu cred în alb sau negru. Iubesc iarna.

Și mai multe colecții

Lista de la 11 dimineața

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți.


Articole viitoare