Prietenii mei, străinii

Faceam drumul Bucuresti-Cluj si invers de nu stiu cate ori. Aveam obiceiurile mele, tabieturile mele si programul meu. Daca am loc sa dorm si mi-e somn, dorm. Daca nu sunt indeplinite ambele conditii: citesc, ma uit pe geam, visez, mananc sau fumez pe ascuns. Niciodata nu mi-a prea pasat sa ma imprietenesc cu oamenii langa care calatoresc, dar unii dintre ei reusesc sa-mi atraga atentia si chiar imi raman in amintire.

Asa s-a intamplat cand dormeam singura intr-un compartiment. Cand m-am trezit era o doamna langa mine. M-a privit prieteneste ca si cum i-as fi draga cum dormeam eu acolo si mi-a zambit. Nu imi amintesc, dar sunt convinsa ca ea a inceput sa vorbeasca cu mine. Mi-a povestit despre munca ei si despre ratacirile ei. Si sunt la fel de convinsa ca i-am povestit si eu cate una alta despre mine. De unde sunt, unde ma duc si de ce. Dar ce mi-a povestit ea mi s-a parut mai interesant.

Imi spunea ca intr-o dimineata, pe la ora cinci, s-a trezit brusc cu o idee si a inceput sa scrie. Tot timpul a vrut sa scrie, dar niciodata nu a stiut despre ce, sau nu i-a venit inspiratia, sau nu putea sa-si adune gandurile intr-un mod coerent. Dar atunci s-a ridicat din pat si a inceput sa scrie. Voia sa publice o carte despre povestile oamenilor pe care i-a intalnit o singura data in viata. Tin minte ca era intuneric, ca mai venise cineva in comporatiment, dar nu prea avea importanta. Noi vorbeam despre visuri si realizari in miez de noapte, pe un tren murdar.

Nu mai stiu nimic despre ea, nu mai imi amintesc nici macar cum arata. Dar tin minte ca m-am gandit ca imi place ideea ei. Ca pare o carte pe care eu as lua-o de pe raft. Si mai stiu ca m-am intrebat daca oare eu voi aparea in carte.

Mai mult decat atat mi s-a parut o idee buna chiar si pentru mine. Si mi-a fost ciuda ca nu m-am gandit eu la asta. Stiti voi acel sentiment care te incearca. Dar la un nivel mult mai mic, m-am gandit sa va povestesc aici despre prietenii mei, strainii, oamenii pe care i-am intalnit o singura data in viata. Si mai mult, daca vreodata vedeti o astfel de carte sa mi-o luati si mie. S-ar putea sa fie a dansei.

Add comment

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați