Povestea posterului KEEP CALM

O expresie cunoscută oricui nu rămâne „nepedepsită”.

Pentru glorie plătește prețul de a fi transformată, modificată, inversată, ironizată. De obicei, în contextul unei beri între prieteni sau a unei crunte plictiseli. Ne-am oprit pe una dintre aceste expresii, care ne-a sărit în fața ochilor de multe ori, mai ales când erau lipite pe pereții altora de Facebook.

„KEEP CALM AND … (completați spațiile libere)” sunt acele postere cu sfaturi și îndemnuri mai mult sau, de cele mai multe ori, mai puțin realiste. Unele amuzante, altele mai puțin. Le putem împărți după mai multe criterii, sunt câteva doar pentru fete, sunt cele care îndeamnă la un soi de băutură, sunt cele agresive, cele legate de o activitate, cele legate un obiect sau chiar animal. Cea mai cunoscută dintre parodii este „NOW PANIC AND FREAK OUT”.

sursa: https://www.deviantart.com/jweinstock/art/Now-Panic-And-Freak-Out-211419971

Expresia datează de 80 de ani, din 1939 mai exact. Faptul că această expresie încă este transformată, modificată, inversată și ironizată, mai ales în contextul în care informația circulă în timp real, este semn că și atunci, și acum trezește în oameni ceva.

Expresia, cât și design-ul cu care vine la pachet au fost create pentru o serie de postere de propagandă în timpul celui de-al doilea război mondial. Englezii au vrut ca poporul să nu își piardă speranța în acele vremuri și au recurs la creativitate, alaturată unei metode simple de a comunica cu oamenii.

În toamna anului 1939 au început să umple străzile cu două mesaje care să le întrețină moralul și încrederea în acele zile negre.

YOUR COURAGE
YOUR CHEERFULNESS
YOUR RESOLUTION
WILL BRING
US VICTORY

***

FREEDOM IS
IN PERIL
DEFEND IT WITH
ALL YOUR MIGHT

Acestea au fost două dintre cele trei mesaje.

Al treilea, în schimb, a fost păstrat pentru a fi folosit doar pe timp de criză sau în cazul unor invazii. Ironia a făcut ca al treilea, care a ajuns public doar într-un număr mic de postere, să ajunga în final cel mai popular și să aibă un caracter universal.

KEEP CALM
AND
CARRY ON

Design-ul posterelor este considerat a fi simplu și învingător în fața timpului. Caracterul universal se trage probabil tot din simplitatea cuvintelor și din felul în care acestea rezonează cu mulți dintre noi.

În anul 2000, un librar a găsit acest poster rătăcit într-o cutie veche. Soției lui i-a plăcut atât de mult încât l-a înrămat. Cu timpul, posterul a plăcut clienților, iar după un an au început să îl vândă.

Stuart și Mary Manley sunt vinovații de viralizarea posterului de propagandă. Au o librărie second-hand într-o fostă gară victoriană din Anglia. Locul încă mai păstrează sălile de așteptare și camerele în care era servit ceaiul. Căile ferete, în schimb, au fost acoperite de rafturi.

Stuart Manley – Keep Calm Bookstore

Simbolul coroanei de pe design-ul original a fost realizat după coroana lui George al VI-lea. Dar pentru că au trecut peste 50 de ani, acesta și-a pierdut drepturile de autor. Acum putem alege din zeci de modele sau chiar să ne folosim proprile idei pentru a crea un poster KEEP CALM cât mai personalizat.

Add comment

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați