Port Talbot Gotta Banksy: O piesă de teatru spune povestea muralului Banksy care a apărut peste noapte pe un garaj din Port Talbot.
În urmă cu șapte ani, chiar înainte de Crăciun, orașul industrial Port Talbot din Țara Galilor s-a trezit cu un cadou neașteptat: un mural semnat Banksy, apărut misterios pe un garaj din cartierul Taibach.
Lucrarea, intitulată Season’s Greetings, părea să ilustreze un copil care prinde fulgi de zăpadă – până când privitorul descoperea că era, de fapt, cenușă.
Poziționat lângă combinatul siderurgic de origine indiană – Tata Steel, închis între timp în toamna lui 2024, muralul a devenit rapid o atracție națională, aducând mii de vizitatori și transformând orașul într-un simbol al artei stradale.
Povestea acelui moment și ce a urmat este acum subiectul unei piese de teatru itinerante, Port Talbot Gotta Banksy.
Regizorul Paul Jenkins spune că spectacolul nu spune doar istoria muralului, ci și a unei comunități puternice care încă suferă după închiderea furnalelor anul trecut.
În distribuție apar personaje reale: muncitorul pe al cărui garaj a fost realizată lucrarea, paznicul care a păzit-o zi și noapte și dealerul de artă care a cumpărat-o.
După multă dezbatere, în 2019, muralul – cântărind 4,5 tone – a fost mutat temporar într-un spațiu de expoziție local.
Dar pentru că nu s-a găsit un loc permanent, în februarie 2022, lucrarea a fost transportată în afara țării.
Acum este expusă în Roma, alături de alte lucrări semnate Banksy și Andy Warhol, și s-ar putea muta în India sau China.
Plecarea muralului a fost o dezamăgire profundă pentru locuitori, însă a declanșat o adevărată explozie de artă stradală în oraș.
În prezent, Port Talbot găzduiește peste 150 de lucrări noi, a inspirat cariere pentru artiști locali și a dus la crearea unei galerii în aer liber – Bridge Street Gallery – un spațiu care se schimbă lunar, este gratuit și deschis tuturor.
Pentru unii, muralul lui Banksy a reaprins mândria locală, mai ales într-un oraș care se mândrește cu nume mari precum Richard Burton și Anthony Hopkins, care s-au născut în apropiere.
Chiar pe garajul original a apărut între timp o nouă lucrare, semnată de artistul local Steve Jenkins, care abordează tema poluării generată de traficul auto.
Sentimentul general rămâne ambivalent. După cum spune un localnic care a luptat pentru păstrarea muralului: „E minunat că avem acum atâta artă în oraș, dar Banksy ar fi trebuit să rămână aici.”
- Primul teatru unde s-a jucat „Port Tașbot Gotta Banksy”.
- Ce se mai întâmplă în lumea artei (digitale).
Add comment