Personalitatea orașului

Oamenii dezvolta relatii. Intre ei, cu obiecte sau chiar cu orase. Eu m-am imprietenit cu trei orase din Romania, mai mult decat cu altele. Cluj-Napoca, orasul care m-a crescut, Timisoara, orasul care ma relaxeaza si ma face sa zambesc continuu si Bucuresti, orasul pe care il stiam de mult, insa abia de curand ne-am cunoscut.

Clujul este un loc al oamenilor care traiesc aici. Suntem veseli si ne place distractia. Suntem pretentiosi si nu lasam pe orcine in cercul nostru restrans. Suntem relaxati si respectam regulile, avem rabdare, suntem inceti, insa ne place acest ritm. Pentru ca nu ne grabim si nu vrem sa nu mai apucam sa savuram viata. Oamenii de aici il iubesc. Cei veniti la facultate dupa putin timp spun ca sunt din Cluj. Ne purtam frumos cu el si il animam cu ce ne pricepem noi mai bine. Evenimente locale, nationale sau internationale. In ultimele saptamani din piata in piata era cate un festival. Strazile sunt acoperite de lejeritate. Suntem ca o comunitate. Sau mai multe comunitati. Mai multe lumi care traiesc in paralel. Se ciocnesc ziua pe strada, stiu de existenta celorlalte, insa nu se inghiontesc. In fiecare lume se stiu toti cu toti. Mergi noaptea pe strada si te simti ca in curtea scolii. Peste tot sunt cunoscuti si prieteni cu care ai trait multe. Iar orasul se poarta frumos cu tine. Cred ca e orasul care stie cel mai bine sa se poarte cu locuitorii sai. E orasul care nu vrea nimic de la tine, orasul care te rasplateste pentru bunatate. Aici te poti simti in siguranta.

Cat despre Timisoara, acolo am gasit o lume a oamenilor primitori. Aceia care mereu te cheama pe la ei, te asteapta in gara si te lasa sa dormi in patul lor. Acolo am gasit strazi si locuri in care oamenii inca petrec timp. Pescuiesc, joaca fotbal. In strada. In spatiile publice. E ca un prieten la distanta pe care il mai vizitezi din cand in cand. Si de fiecare data relatia voastra continua de unde ati lasat-o.

Bucurestiul in schimb, este mult mai puternic si mai popular. Toata lumea il stie din reviste, de la radio si si-a format o parere despre el. Acolo oamenii sunt de peste tot. E pentru mine, un amalgam de contradictii. Luxul, cultura, arta si toate aspectele negative sunt acolo. Poti usor sa alegi una dintre ele si sa mergi inainte. Bucurestiul e orasul care vrea ceva de la tine. Nu te lasa sa lenevesti sau sa te opresti. Te tine in continua miscare, iar daca tu incetinesti renunta la tine. Te vrea performant, te vrea realizat. Da-i ce poti, iar el iti da in schimb ce meriti.

Fiecare are personalitatea sa si fiecare se poarta cu mine in functie de asta, in functie de relatia pe care ne-am construit-o. Orasul e ca un prieten, ai stima si respect fata de el si exista atasament reciproc. Te vede cand esti trist si te inveseleste sau te protejeaza. El este cel care iti dicteaza ritmul vietii. Cel care indiferent de gandurile tale, poate sa nu te lase sa o iei razna, poate sa-ti tempereze distractiile. Te ajuta sa cresti si sa-ti creezi un rost. Orasul va fi mereu acolo cu tine, zi si noapte, si niciodata nu va fi prea ocupat. Are nevoie de tine, cum tu ai nevoie sa respiri. Fara tine, nici el nu ar fi acelasi.

Am mai zis asta. De multe ori. Acum am reusit sa explic si de ce mie imi place orasul.

2 comments

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați