Perfect normal

Perfect si normal, doua cuvinte pe care le-am (noi, nu numai eu) inteles total gresit pana acum.

Perfect is boring.

Perfectiunea un atribut, o stare pe care toti (exagerare) ne-o dorim. Cand stim prea bine ca ea nu exista. Si ne luptam sa ajungem acolo. Cand totul va fi perfect, vom arata impecabil si nu vom mai face greseli in viata personala sau profesionala. Si ne luptam in gol, caci in realitate nu avem unde sa ajungem. “Vreau ca totul sa fie perfect (aranjat) si apoi pot fi fericit.” De fapt cel mai bun moment sa fim fericiti este cel prezent. Data viitoare cand va ingrijorati ca nu totul merge conform “planului”, amintiti-va ca perfectiunea este plictisitoare. Daca totul ar fi asa cum ne dorim, nu am stii ce inseamna starea de bine, caci ar fi un dat. N-am avea cum altfel sa ne simtim.

Daca totul ar fi perfect nu ar mai exista diferentele dintre noi, care ne construiesc individualitatea, personalitatea, stilul si implicit alegerile pe care le facem si cum traim. Imperfectiunea este ceea ce ne dorim, sa putem face diferenta intre doua persoane, sa stim ca ea poate sa faca un lucru, iar alta celalalt. Sa fim cunoscuti pentru ceva anume. Ceva ce e numai al nostru. Si sa ne lucram acea calitate/talent/defect in favoarea noastra. Nu cred ca toti ar trebui sa fim la fel si de asta refuz multe idei cand mi se spune “asa se face”. Se face cum vrei tu, cum e mai bine, cum te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele. Se face ca poti fi cum vrei tu pe lumea asta si e important sa stii cine vrei sa fii. Si uite asa ajungem la ideea a doua.

Normal gets you nowhere.

Normal = majoritatea. Discutiile de nuante sunt fine, asa ca o sa ne referim la aceasta definitie. Normalul isi doreste pentru tine anumite lucruri prestabilite. Nu le mai insir, caci avem fiecare temerile noastre la acest capitol. A fi normal inseamna a te integra, a fi si a face ca ceilalti. A intra in rand cu lumea. Dar vorba aceia, si dupa aia? Nu o sa ajungi nicaieri daca ceea ce cauti este aprobarea celorlalti. Majoritatea o sa-ti spuna aceleasi lucruri, “ca asa e normal”. In general, de frica. Daca o iei intr-o directie, stii ce e pe acolo, unde trebuie sa ajungi si cam care sunt intersectiile pe parcurs. Dar daca o iei in partea cealalta, n-ai nici cea mai mica idee de ce se poate intampla. De multe ori ne dam seama pe unde vrem sa o apucam in functie de ceea ce nu vrem sa devenim. Respingem anumite idei si raman automat doar cateva. Care de obicei sunt mai atragatoare. Nu pentru toata lumea, multi sunt fericiti sa stie dinainte ce se va intampla. Dar cu normalul nu ajungi niciunde pe unde n-a mai fost nimeni, n-ai cum sa iesi din vartej (il numesc eu). Cand vine vorba de normal, la fel ca in cazul perfectiunii, cel mai bine este sa avem incredere in ce ne spune mintea noastra. Nu sufletul sau inima, ca nu vreau sa fiu romantica. Mintea, ratiunea noastra, modul nostru de a gandi si interpreta lumea. Dar ai grija ce si cui spui, caci nu toti inteleg. Nu toti sunt dispusi sau deschisi sa accepte ca exista si altfel.

E o idee mai veche sa nu-ti povestesti visele si obiectivele ca altii s-ar putea sa ti le distruga. Doar pentru simplul fapt ca nu ei nu le impartasesc.

Zilele astea am inceput sa dau de cateva personaje care nu s-au luat dupa altii in alegerile lor, si-au facut cum au vrut (au avut parte de portia lor de greseli imense uneori si situatii neconforme viziunii), si-au ajuns unde au vrut. Ca-ntr-un basm. :)) Indiferent de domeniul de activitate, nu conteaza ca altii zic ca-i prostesc, do your thing. Pana la urma, cine ia deciziile cand vine vorba de tine?

0

Andra Magda

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți. Dacă vrei să ajungă și la tine, te poți abona aici.

2 comments

  • Da.
    La un moment toti am facut-o! Fie daca recunoastem sau nu. Pentru unii a fost o placere, pentru altii un chin.
    Some strive if with the flow…some strive against the flow 🙂

Andra Magda

Scriu despre ce învăț și ce îmi doresc să ajungă la cât mai multă lume. Licențiată în Psihologie, lucrez ca om de comunicare în industrii creative și educație. Blogul și newsletter-ul sunt proiecte personale și egoiste, care mă ajută în munca mea. Nu cred în alb sau negru. Iubesc iarna.

Și mai multe colecții

Lista de la 11 dimineața

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți.


Articole viitoare