Bănci exagerate, deformate și sociale – pentru spațiul public

Mi-ar plăcea ca în oraș să văd locuri unde poți sta la povești ca acasă. Și nu doar pe bănci inconfortabile, pe care dacă suntem mai mult de trei oameni ori nu avem loc, ori dacă ne înghesuim, nu ne vedem stând toți cu fața în aceeași direcție.

Mi-ar plăcea un mobilier mobil – bănci, scaune și mese deopotrivă. Canapele, fotolii, șezlonguri, tabureți. Mobilier pe care-l poți modifica și muta după bunul plac, după câți oameni ați ieșit pe afară sau ce vreți să faceți. 🙂 Dar până acolo mai avem.

Până atunci, l-am găsit pe Jeppe Hein – artist, născut la Copenhaga. Are un proiect numit „Modified Benches” prin care a încercat să arate latura socială a acestui obiect de mobilier outdoor.

A luat modelul clasic de bancă și l-a extins, l-a exagerat, l-a deformat, l-a făcut social, loc de joacă, loc de tras sufletul, l-a transformat în ceva imposibil și în ceva care-ți dă idei sau poate crea conexiuni. Pare un prim pas spre ce mi-ar plăcea mie să găsesc în oraș. 🙂

Out of investigating architecture, communication, and social behaviour in the urban space, a series of bench designs was born under the common title Modified Social Benches. The bench designs borrow their basic form from the ubiquitous park or garden bench, but are altered to various degrees to make the act of sitting a conscious physical endeavour.

Iar dacă sunteți curioși de o viziune faină de tot asupra spațiului public (cu care personal rezonez, dar nu e cel mai important) uitați-vă la acest scurt video. + Cred că putem prelua niște lucruri și pentru Cluj-Napoca de acolo.

Mi-ar plăcea ca atunci când vreau să ies cu prietenii la o poveste, să bem o bere în aer liber, să nu mai fim constrânși de a sta la terase unde prețurile sunt umflate mult peste ce merită berea aia. Dar asta e altă poveste pentru o altă postare. :))

Add comment

Citește direct în Inbox

Nu uita să te abonezi la Newsletter. Îl primești max. o dată pe săptămână.