Toată lumea o știe pe Lois Weisberg

Despre Lois Weisberg am citit prima oara intr-o carte de-a lui Gladwell si mi-a ramas in minte, ba mai mult, revin la acest nume ori de cate ori mi se intampla ceva asemanator cu povestea ei. Deci va imaginati deja ce personaj poate sa fie. Personaj real, ea chiar traieste inca in Chicago, la varsta de 89 de ani. 🙂

Mi-a atras atentia pentru ca fost singura femeie prezentata in capitolul despre conectori. Conectorii fiind oamenii care stiu pe toata lumea, de data aceasta fara nici o exagerare, si fac legaturile dintre oameni. Pentru ca eu ma bucur mult cand reusesc sa-i unesc pe oameni, si nu este vorba despre a-i strange la petreceri (sau nu numai despre asta), sa vad cum ajung sa fie prieteni sau sa lucreze impreuna din cauza mea. Chiar daca rolul meu este aproape invizibil, mereu zambesc pe sub mustati. 🙂

Si acum, vreau sa va prezint (foarte pe scurt) parcursul ei in viata. Sa vedeti ca intr-adevar nu este obligatoriu sa stai in acelasi domeniu sau aceiasi functie zeci de ani pentru a avea, la final, succesul cuvenit in cariera. Va fi o lista lunga, deci aveti rabdare, dar e una pestrita, deci nu cred ca o sa va plictisiti.

Un sir extraordinar de experiente si cariere.

sursă: newyorker.com/magazine/1999/01/11/six-degrees-of-lois-weisberg

La inceputul anilor ’50 conducea o trupa de teatru, mai tarziu s-a hotarat sa organizeze un festival pentru a sarbatori centenarul nasterii lui George Bernard Shaw, apoi a lansat un ziar dedicat lui. Ziarul s-a transformat intr-un saptamanal neconventional si alternativ, numit The Paper. Ziar a falimentat, ea s-a angajat in PR intr-o institutie ce se ocupa de reabilitarea celor care au suferit accidente. Apoi a lucrat cu o firma de avocatura din domeniul intereselor publice. Intre timp a inceput sa o obsedeze ideea ca parcurile din oras sunt neglijate si a infiintat un grup de lobby, Prietenii parcurilor. Apoi a salvat o linie ferata utilizata de navetisti ce urma sa fie inchisa. Dupa aceste aventuri a devenit directorul executiv al Consiliului Avocatilor din Chicago, grupare juridica progresista. A organizat campania pentru un congresmen local, dupa care a primit functia de director al departamentului ce se ocupa de evenimente deosebite la primarie. Ulterior a renuntat la functii guvernamentale si si-a deschis un stand intr-un targ de vechituri, iar in final s-a dus sa lucreze ca director al departamentului cultural de la primarie. 🙂

Cam asa cred ca se prezinta o viata cu adevarat traita intens si din punct de vedere profesional. La un calcul foarte rapid a facut parte din cel putin 10 lumi. Atatea a calculat ea, dar numarul lor neoficial cu siguranta este mult mai ridicat. Mai mult, lumile nu sunt total independente, caracteristic lui Lois Weisberg, si implicit conectorilor, este faptul ca reusesc sa aduca toate lumile impreuna, chiar daca sunt diferite.

Ce este interesant de retinut din partea ei si cred ca foarte multi romani ar putea ‘pleca urechea, este atitudinea si logica din spatele actiunilor sale.

Multi dintre noi incercam sa ne apropiem de cei care sunt altfel decat noi sau de cei care sunt mai cunoscuti ori care au mai mult succes decat avem noi, insa incercarea noastra nu este intotdeauna intampinata cu acelasi interes.

Nu de putin ori am vazut oameni care nu vorbeau cu “aia mici” pentru ca nu aveau nimic de “castigat” de la ei, in schimb se fastaceau pe langa “aia mari” ca sa mai ia cate un os. 🙂 Uneori e bine sa ne calibram obiectivele, inclusiv de networking, si sa nu uitam ca nu se stie niciodata cu cine vorbesti sau ce poate sa faca omul de langa tine. 😉

Un alt lucru pe care un om ca Lois il face, dar multi, foarte multi cunoscuti cred ca au ajuns la o varsta la care pur si simplu nu mai au timp de alti oameni, critica tot si sunt doar ei in universul lor.

Ea vede peste tot posibilitati, iar in vreme ce majoritatea dintre noi sunt ocupati sa triem oamenii pe care ne-ar face placere sa-i cunoastem si sa-i respingem pe cei care nu par potriviti sau care locuiesc departe sau pe cei pe care nu i-am mai vazut de [multi] ani, Lois ii simpatizeaza pe toti. [Si] nu are nici un fel de snobism.

Ce mai imi place la meseria asta de conector se poate sublinia din urmatorul titlu: “You never heard of her. Does she run the world?”.

O alta particularitate interesanta si care oarecum vorbeste despre modestia acestor oameni, a conectorilor sunt cam asa: “in a very down-to-earth, day-to-day way, they make the world work”. 🙂 Imprastie idei si informatie.

Nor is Lois charismatic — at least, not in the way that we think of extroverts and public figures as being charismatic. She doesn’t fill a room; eyes don’t swivel toward her as she makes her entrance.

Despre toate acestea puteti citi in primul articol publicat de Gladwell despre Lois, in The New Yorker, 1999.

Completare la lista de cariere pe care le-a avut. PS: are patru (!) copii. 🙂

Cred ca seria de articole despre dudettes faine va fi o demonstratie ca se poate si ca orice altceva este numai un moft.

Add comment

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați