lectură - bune rele

Despre lectură – cu bune și rele

Niciodată în viața mea nu mi-a plăcut activitatea în sine. Și nici nu m-a auzit cineva spunând că-mi place lectura, cum își scriu mulți pe CV. :)) Ba chiar dimpotrivă, mult timp nu mi-a plăcut deloc să citesc.

Până când, nu de mult, am avut o revelație f importantă legată de obiceiul meu de a citi.

A-ha

Deși nu-mi place activitatea în sine – a sta pur și simplu și a citi – îmi place să știu chestii. Iar dacă prin lectură le aflu, nu am nicio problemă cu asta. O diferență subtilă, de nuanță, dar relevantă.

Ceea ce nu a fost nimeni capabil să-mi explice în toți cei 15 ani de școală instituționalizată, din clasa întâi până am absolvit facultatea.

Tot timpul când mi s-a vorbit despre citit, mi s-a vorbit despre lectură de dragul lecturii și despre cărți. Mulți fac referire doar la consumul de cărți când vorbesc despre citit, ceea ce mi se pare o nedreptate astăzi, considerând volumul mare de cuvinte parcurs online.

Exemplu: în decembrie 2016 am primit un email de la Pocket cu titlul „Andra, you were one of the top readers on Pocket in 2016!”. Mi-au spus că am fost în top 5% cititori din aplicația lor, că am citit 585.000+ cuvinte, adică echivalentul a 12 cărți. Asta înseamnă o carte pe lună, ceea ce mi se pare decent.

Mai ales că nu e vorba doar de acele „12 cărți”. Pe lângă, am mai parcurs sute, dacă nu mii, de materiale despre industria în care lucrez, despre subiectele care mă fascinează, știri, ebooks și tot așa. Cred că dacă pe lângă toate astea, citești și o carte pe lună, în format fizic sau electronic, ești un om câștigat.

Dacă nu citești

Nu cred că trebuie să devorăm cărți pe pâine ca să citim. Cum nu cred că lectura e obligatorie pentru a ști cum se învârte lumea.

Exemplu: Răzvan Crișan la TEDxCluj 2013 – a vorbit exact despre ce ți se întâmplă dacă nu citești.

Totodată e adevărat și că atunci când ai o problemă caută să citești despre ea. Este aproape imposibil ca altcineva să nu se fi lovit de aceeași situație în trecut și să nu fi scris nimeni un rând despre ce a învățat.

Bune și rele

Am realizat toate astea când am văzut că am sute de articole salvate în Pocket, iar uneori seara nu pot să închid aplicația ca să dorm. :))

Și mi se pare interesant cum ani la rând nimeni nu a fost în stare să-mi explice de ce Moromeții sau Ion sunt cărți bune. Mi se spunea că trebuie să le citesc că o să fiu ascultată din ele, dar n-a reușit nimeni să treacă dincolo de acest argument. Prin urmare, nu m-am lăsat convinsă. :)) Așa cred că au reușit profesorii, de fapt, să mă traumatizeze, să am impresia că trebuie să termin o carte chiar dacă nu-mi face plăcere.

Cu timpul, am început pur și simplu să renunț la o carte dacă mă plictisește, cum a fost Anna Karenina. M-am simțit vinovată și am încercat, și reîncercat de nu știu câte ori până am decis să nu mă mai chinui. Iar dacă nu vreau să aflu ce s-a întâmplat cu Anna, să fiu ok cu asta. De Doamna Bovary, în schimb, am fost f curioasă. :))

Astăzi

Obiceiul meu de a citi s-a transformat radical din liceu până acum. Citesc orice prind despre ceea ce mă interesează, despre ce vreau să aflu mai multe, articole și cărți recomandate de oameni pe care-i admir, care știu să-ți expună de ce merită timpul tău acele materiale, să-ți dorești să le parcurgi.

Din cauză că citesc prea mult zilele astea, am creat un newsletter în care mai dau din casă dintre materialele ce vreau să ajungă la cât mai multă lume. Am oricum salvate atât de multe deja, că pot să nu mai citesc nimic un an și tot aș putea trimite Lista de la 11 dimineața săptămânal. :))

Pe lângă articolele care ajung la abonați, în Pocket recomand și altele, dacă te trezești într-o zi cu prea mult timp liber și ai chef să citești ceva. 😀

| sursă foto

Andra Magda

I write about why we do what we do, how we work, failure, personal experiments, creative industries. Get the highlights: the best content I write, read, watch or listen. Monthly.

Add comment

Quotes and updates

Get the highlights

The best content I write, read, watch or listen. Monthly.

Not sure if it’s for you?


Andra Magda

Content Writer with a degree in Psychology, living in the heart of Transylvania.

I write about why we do what we do, how we work, failure, personal experiments, creative industries and send a monthly newsletter.