Arta de a sculpta în os accesorii și obiecte de casă unice – cum se fac, într-un sat din jud. Cluj

Husky – Art Bone Carving este o afacere începută din întâmplare de un artist împreună cu soția și fiica, prin care sunt realizate accesorii și obiecte sculptate în os.

Pornită la Cluj-Napoca, într-un apartament, odată cu cererile tot mai multe, în primii doi ani a fost mutată în satul Pietroasa, tot în județul Cluj.

Face parte din Asociația Meșterilor Clujeni și astfel participă la târgurile de profil din județ și din țară.

Am stat de vorbă cu fiica artistului fondator și vă prezentăm mai jos tot procesul de la procurarea materialului de lucru până la locurile de unde le puteți cumpăra pe tot parcursul anului.

Coarne de cerb, bivol sau elan – găsite în păduri sau printre antichități, și oase netrebuincioase de vită ajung să fie preschimbate în pandative, inele, piepteni, vaze sau alte obiecte de casă.

Într-o zi oarecare, când se plimbau prin pădure, părinții au găsit o bucată de os de vită.

„Îi ajutau pe bunici, strângeau măceșe. El e artist de mult. A făcut școala de arte. Sculpta. Picta. Când a găsit osul, zice « Uite, ce material fain pentru sculptat. Hai să încerc cu ce scule am. » Nu știa cu ce se sculptează osul sau cum, dar a făcut o sculptură de dimensiuni mici cu ce avea, pe care a numit-o Araya. Așa a văzut că din os se pot face multe chestii.”

Cornul de cerb îl găsesc în pădure, pentru că cerbul își schimbă coarnele o dată pe an, din toamnă spre iarnă. Nu-i o regulă să găsească în fiecare an, dar se mai întâmplă.

Celelalte coarne le iau de la târguri de antichități, unde sunt vândute varia coarne din țară sau din străinătate – de vită, cerb, elan, bivol. Uneori mai iau de la oameni care au acasă trofee vechi din cap de țap cu coarne.

Apelează și la abatoare, de unde se cumpără ieftin oase de vită, ca să poată face masa de produse pe care le comercializează.

Pieptenii din os sunt deliciul târgurilor. Cele mai scumpe obiecte sunt vazele, care sunt sculptate integral – interior și exterior.

Micile sculpturi devin pandative, completate cu șnur cerat, pentru că nu se rupe, nu se arde și, în comparație cu pielea, nu se îmbâcsește.

Ca să devină brățări sau coliere, sunt accesorizate cu macrame – un fel de dantelă deasă, împletită și înnodată, care nu se desface.

Coarnele de bivol sunt transformate în cercei și inele, lucrușoare ce sunt mai lucioase.

Pieptenii din os sunt deliciul târgurilor pentru felul deosebit în care arată, dar și pentru că nu lasă părul să se electrizeze. Se folosesc încă de pe vremea stră-stră-stră-bunicilor noștri și sunt făcuți din două părți. Mânerul este realizat din corn de țap, iar dinții pieptănului sunt din os de vită.

Cel mai scump obiect e o vază, la preț în jur de 1.000 lei. E sculptată în os de vită – integral, interior și exterior, cu fund din lemn lăcuit, complet funcțională. Este un obiect unic, pentru că nu se pot face două la fel, care durează foarte mult până să fie gata și care se realizează rar.

 

Oasele se fierb, se șlefuiesc, se sculptează și se șlefuiesc iară, până devin sculpturi de purtat ori de accesorizat o încăpere.

Oasele în mare parte sunt fierte în apă oxigenată, ca să iasă mirosul din ele și ca să se albească, pentru că osul în timp se îngâlbenește.

După ce sunt fierte, sunt tăiate într-un fel de mașină, un fel de decupir. Sunt tăiate, șlefuite și sculptate cu mai multe freze – asemănătoare cu cele utilizate la unghiile tehnice. La final, sunt din nou șlefuite.

Cu cât granulația șmirgălului este mai mare, cu atât lucrușoarele sunt mai lucioase.

„La început era o cameră în apartamentul părinților. Cu timpul, dacă tot au fost cereri, am mutat activitatea în șopron, la țară, că îi înnebuneam pe vecini. Se folosesc mașinării mari, care fac mult zgomot, praf și miros – mai ales când osul este șlefuit, ca la dentist.”

Uneori, mai lucrează și în lemn din care fac cutii pentru bijuterii pirogravate cu flori sau cu piese de domino. Sunt singurele pe care le fac din lemn, așa cum îl găsesc în natură, atât că îl lăcuiesc.

Numele de Husky vine de la un fost număr de mașină – HKY

„Tata în tinerețe avea o mașină cu HKY, de unde a apărut porecla lui, pe care o are de vreo 30 de ani. Și atunci am zis Husky – e inițiativa lui, porecla lui, el e artistul.”

Numele creează și o oarecare dificultate, deoarece lumea crede că fac ceea ce fac în oase de la câini Husky.

Pentru oamenii care sunt reticenți la obiecte realizate în os, creează lucruri din nucă tagua și nucă de cocos – cum sunt cerceii în formă de frunză de stejar.

Aproape tot ce vând e creat cu mâinile lor. Poate cinci procente sunt achiziții din străinătate, pe care apoi le îmbunătățesc și, de regulă, sunt din metal.

Vor să facă un magazin online, cu produse unicate – nici nu au cum să creeze două identice. Acum le vând la târguri prin țară și în străinătate.

Merg la evenimentele ce țin de zilele orașului. Au trecut prin Sibiu, Bran, Hunedoara, Olimp.

La Cluj-Napoca ies și iarna la târgurile din mall-uri și o dată pe lună sunt la Iulius Mall, la târgul de antichități.

Online, puteți vedea ce fac aici.

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵

Add comment

Andra Magda

Te iau cu mine în culisele industriilor creative, studiouri și ateliere de meșteșug, arte, design, pentru că în viață avem nevoie și de frumos. 🎨🪑🧵