Plângăcioșii pe la festivaluri și evenimente

Candva prin facultate am organizat zeci de evenimente pentru studenti. Pe atunci si prin mediul acela atmosfera era alta, nu-mi amintesc sa se fi intamplat la fel de frecvent ca acum ca oamenii sa fie nemultumiti de tot si nimic. Da, erau care comentau, dar de cele mai multe ori erau cei neimplicati nici in viata studenteasca, nici in cea academica. Aia de pe margine care stiau mai bine.

Acum, deja au trecut cativa ani buni de cand tot merg la evenimente. Festivalurile de muzica sunt in topul listei, dar nici conferintele nu sunt departe. Si nu stiu cum se face ca eu nu am nici o problema, niciodata. Pe oriunde am fost in tara asta am avut tot ce imi trebuie, de la ceea ce organizatorii pun la dispozitie pana la informatii. Iar daca n-am stiut, am intrebat frumos si cu rabdare. OK. Nu tot timpul si nu de fiecare data. Au fost si evenimente mai slabe decat prezentarea, speakeri plictisitori, materiale mai putine, spatiu mai mic. Am stat si la cozi, si in ploaie, si am platit mai mult decat la alimentara. Am fost si la evenimente cu zero participanti, si in locuri unde m-am trezit fara cazare. Dar nu imi amintesc o data sa ma enervez sau sa injur organizatorii.

Din perspectiva omului care e de ambele baricade inteleg. Multe. Ce mi se pare interesant este fenomenul participantului nemultumit de orice si nimic, cum am zis mai sus. Acela la care nu-i convine si mai mult, se plange mereu si de tot sau face scandal.

Ce nu inteleg oamenii astia e ca singurul scop al organizatorilor este sa iti ofere tie o experienta cat mai placuta din toate punctele de vedere. Si toata munca lor se duce in directia aia.

Este normal ca nu totul sa curga lin si nu pentru toata lumea. La un eveniment cu sute sau mii de participanti, situatiile care pot exista sunt infinite. Infinite posibilitati pe care organizatorul nu are cum sa le imagineze, pe toate, dinainte. Normal se gandeste la cele mai comune, cele mai probabile si de obicei face o lista si cu situatii neprevazute care pot sa apara. Si face un plan B. Dar cum sunt atat de multi oameni, cu atat de multe situatii individuale, lucruri la care nu s-a gandit apar. Si atunci este nevoie de planul C pana la Z-n. Intrebarile si problemele pe care participantii le au sunt incredibile. Am primit intrebari atat de ciudate si veneau oamenii cu niste idei atat de deplasate fata de ce trebuia sa facem efectiv, incat de multe ori nu-mi venea sa cred. Oameni care nu pot sa faca diferenta intre o problema pe care pot sa o rezolve singuri si una care este responsabilitatea organizatorului. Omul din echipa nu este acolo sa fie asistentul tau personal.

Iarasi, nu absolut tot trebuie mestesugit dupa nevoile tale personale. Munca este facuta de o echipa pentru o masa de oameni. Iar solutiile si experientele sunt gandite astfel incat sa functioneze pentru cat mai multi dintre cei prezenti. In plus, intotdeauana, dar intotdeauna exista un motiv, daca nu mai multe, pentru care organizatorul a decis sa faca asa si nu pe dincolo. Tu nu stii ce e in spate, care sunt restrictiile, de la resurse pana la reguli, asa ca trebuie sa te gandesti, sa ai incredere ca organizatorul ala chiar a luat cea mai buna decizie cu ce a avut la dispozitie, cu ce a putut face. Nici un organizator nu spune ca este timpul sa-i chinuim un pic pe astia, hai sa-i facem nefericiti ca si asa e prea mult de lucru si nu mai avem chef la anul.

Doua idei de luat la evenimente cand mai mergeti:

  1. Interesul organizatorului este sa te faca sa te simti cat mai bine, sa ai tot ce iti trebuie pentru o experienta remarcabila, nu sa iti puna bete in rotile bunei dispozitii.
  2. Intotdeauna ce vezi tu este rezultatul unui proces de decizie gandit atent, ca in final sa fie cea mai buna solutie din toate punctele de vedere.

Se mai intampla. Oricui. Si tie. Iar cel mai fain ar fi sa incerci sa vii cu un feedback constructiv, sa fii politicos, sa vorbesti frumos. Cu siguranta daca este ceva la care organizatorul nu s-a gandit, va avea in vedere pe viitor sau va schimba situatia daca este posibil si benefic.

Add comment

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați