Guri needucate lângă care nu vrei să traversezi orașul

Ca ei nu mai stiu sa deschida usa fetelor, ca ele nu mai au notiunea vestimentatiei decente hai, treaca mearga. Dar sunt cateva lucruri care chiar ar trebui sa ramana intre peretii casei tale, cu familia ta care te iubeste asa cum esti, ca n-are incontro. Insa nu inteleg de ce la birou, in autobus, unde iei masa si chiar pe strada este atat de dificil sa ai un minim de control fata de unele gesturi de bun simt.

Tragatorul din dinti. A inceput usor cu doi, trei pe autobuse, doi, trei la birou, dar acum parca sunt peste tot: oamenii care isi curata dintii tragand ce se poate dintre ei, langa tine, langa urechea ta cand treci pe langa ei. Inteleg ca poate ti-s adunati dintii prea tare si ca ramane in plus dupa ce mesteci, dar pastreaza pentru momentele cand ajungi singur in baie acest ritual cat se poate de prost gust. La inceput am zis ca batranii sunt senili si ca n-ai ce le face, nu isi dau seama nici ei ce fac. Dar acum devine si  mai interesant cand vad langa mine o domnita frumos inbracata si coafata care intre doua fumuri de tigara mai curata un spatiu intre dinti. Si nici macar nu o face inconstient sau subtil, ci fara nici o jena. Ma gandesc sa port ata dentara cu mine sa le dau cativa centimentri la acesti balauri.

Vorbitorul cu gura plina. Asta e in carti de multa vreme, cred ca am invatat cu totii ca “la masa nu vorbim”. Si nu degeaba, pentru ca la masa daca vorbesti, implicit o faci cu obrazul plin de mancare tocata care daca ai putin noroc mai si sare pe afara. Ziceti ca is de moda veche daca vreti, dar eu cand vad asa ceva ma cam ingrozesc. Nu pricep, poate numai mie mi-e greu, de ce este atat de dificil sa mesteci pana la final si dupa aia sa zici cat ii ceasu’. Iar daca chiar nu mai poti astepta, te mananca sau pleaca trenu’, fa-o cu mana la gura, chinuie-te si tu putin si scuteste-ne de toate maruntaiele cu destinatia stomac.

Plescaitorul. Acest individ de moda noua il gasesti la orice colt de strada, la orice ora. Nu numai ca sunt nenumarati cei care nu au deprins obiceiul mestecatului cu gura inchisa, dar sunt si groaznic de zgomotosi. Iar pentru ca nu este momentul meu de toleranta, sunt si al naibii de tupeisti. Nu li se pare nimic deplasat ceea ce fac, este modul lor de a comunica cu mama sau cu bucatarul ca au facut o mancare al dracului de gustoasa. Cred ca zic degeaba ca asta pot face intr-un mod mult mai civilizat dupa masa si ca asa s-ar putea sa chiar ajunga mesajul unde trebuie. Plescaitori din toata lumea, cum ar fi sa plescaiti numai cu cei dragi de acasa, iar pe noi, cei mai sensibili, sa ne lasati sa ne continuam sirul gandurilor fara drujbele astea pe creier?

Altii. La aceasta categorie intra: sugatorul de diverse alimente (inghetata de exemplu), sugatorul de degete (in timp ce savureaza o punga de chipsuri sa zicem) si ragaitorul (cel de birou mai ales). Nu mai zic ca chestiunile astea ce nu reusiti sa le controlati in public sunt la fel ca o duzina de drujbe pe creierul celorlalti, incerc doar sa zic ca poate, poate daca incercati ne-ar fi mai bine si mai suportabil tuturor sa iesim din casa.

Asadar nu stiu care e situatia, ori nu au primit educatie acasa ori nu s-a lipit de ei, dar sunt cei din cauza carora fac exercitii de calmare constante pentru a nu-i lasa sa-mi ruineze ziua. Sper ca voi sa aveti una mai buna.

Andra Magda

I write about why we do what we do, how we work, failure, personal experiments, creative industries. Get the highlights: the best content I write, read, watch or listen. Monthly.

Add comment

Quotes and updates

Get the highlights

The best content I write, read, watch or listen. Monthly.

Not sure if it’s for you?


Andra Magda

Content Writer with a degree in Psychology, living in the heart of Transylvania.

I write about why we do what we do, how we work, failure, personal experiments, creative industries and send a monthly newsletter.