A face ceva, a sta la povești și oamenii deștepți care sunt proști

„să fac, în loc să zic”

Așa începe Cristina Bazavan una dintre postările ei pe blog. Ce zice acolo, zice foarte bine. O idee ce se potrivește perfect cu ce mi se întâmplă acum.

M-am săturat să tot vorbesc despre. Ce să facem, ce fain ar fi să, la la la. Ori trecem la acțiune și vii cu ceva concret, ori ne vedem fiecare de treabă și ne relaxăm toata ziuă, fără să producem ceva esențial.

În ultimele luni, poate chiar ani, am purtat atât de multe discuții despre cum ar fi mai bine să, ce se poate face, ce se poate îmbunătăți, încât pur și simplu nu mai am răbdare. Nu mă mai interesează teorii, scenarii imaginate, care sunt riscurile, ci vreau să văd ceva tangibil, ceva cu care să pot lucra. Ori numai cu vorba, nu prea se ajunge departe.

Motivele pentru care oamenii nu trec la acțiune sunt multiple. Printre ele se află: teama de eșec, perfecționsimul, frica de critici. De multe ori nici nu conștientizează că pentru a realiza ceva trebuie să schimbe ceva. Nu pot construi absolut nimic dacă programul lor zilnic este exact același, dacă nu alocă timp și activităților dorite. Este atât de simplu. Nu-mi dau seama cum peste noapte eu să realizez ceva, fără să fac nimic. Așa că, gata cu discuția, hop cu acțiunea. :)) Dar să le luăm pe rând:

  • Teama de eșec: evident există șanse. Dar dacă nu o faci, nu vei afla niciodată dacă se poate ori ba.
  • Perfecționismul: undeva, cândva citisem niște rânduri foarte bune pe tema asta. Ziceau ceva asemănător cu: dacă tu nu vei scrie niciodată cartea aia, păstrezi tot timpul posibilitatea. Posibilitatea că poți să scrii acea carte bună, care se va vinde ca pâinea caldă. Și cumva, pentru mulți oameni asta este mult mai liniștitor decât să încerce să producă ceva care nu este perfect, ci rămâne perfect doar în mintea lor, doar ca posibilitate.
  • Frica de critici: la fel ca la primul punct, nu ai cum să scapi de ei. E imposibil ca ceva ce se întâmplă pe planeta asta să placă tuturor. Se poate chiar ca lucruri pe care tu le întreprinzi să nu placă celor mai apropiați oameni ai tăi. Dar mai gândește-te la un lucru. Atunci când ceva chiar îți place, chiar crezi în acel ceva, nu te interesează părerile celorlalți și continui să faci ce faci. Dacă ți-e teamă de critici, poate problema este la ce vrei să faci, poate nici tu nu ești sigur dacă e o idee bună.

Nu am toate soluțiile și greșesc. Dar dacă nu fac nimic, nu aflu nimic. Ce rămâne doar la stadiul de idee, rămâne o idee bună pentru totdeauna. Pe când dacă te apuci să o faci, realizezi că nu funcționează. Și treci mai departe la urmatoarea idee. În plus, făcând înveți, descoperi și afli, știi mai bine ce e de făcut pe viitor și poți trece la următoarea acțiune.

Later edit: ca să vedeți cât de bine se unesc punctele, am dat de un blog unde (sunt la al treilea text) am citit numai chestii bune. Chiar a treia chestie bună este despre ce am vorbit eu aici, dintr-o altă perspectivă: oamenii deștepti sunt proști.

Oamenii destepti sunt idioti

Da, pentru niste oameni destepti, sunt destul de prosti.Oamenii destepti nu inteleg ca Universul functioneaza dupa un principiu relativ simplu: actiune si reactiune.Daca arunci cu o piatra in geam, geamul se sparge. Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge.Simplu, nu? Ei bine, e uimitor cat de multi oameni nu se prind de faza asta.Actiunea este principalul ingredient al succesului. Daca nu faci nimic, nu se intampla nimic.Oamenii destepti gandesc prea mult

Prostii actioneaza, desteptii analizeaza

Daca un prost vrea sa mearga din punctul A in punctul B, o ia tot inainte pe aratura si vede el dupa-aia.Daca un om destept vrea sa ajunga din punctul A in punctul B, intai face o analiza a traseelor posibile si a situatiilor neprevazute ce pot aparea in cale si isi face planul A, planul B si planul C, de backup.

Astea au fost despre acțiune vs. stat la discuție, dar mai sunt câteva lucruri la care oamenii deștepti ar trebui să tragă cu urechea:

Efectul Dunning-Kruger

Unskilled individuals suffer from illusory superiority, mistakenly rating their ability much higher than average.Asta in timp ce oamenii destepti fac exact invers, se autoevalueaza mai jos decat sunt, se vand pe bani putini si nu au incredere in propriile capacitati, sunt ezitanti si in final renunta de-a dreptul.

In aceeasi nota cu Dunning-Kruger…

Oamenilor destepti le e frica de judecata celorlalti

Imagineaza-ti ca stai pe buda si iti faci linistit nevoile. Inchizi ochii o fractiune de secunda si clipesti.Cand ii deschizi esti pe o scena, cu toate reflectoarele indreptate spre tine si lumea te arata cu degetul si rade.Cam asta isi inchipuie oamenii destepti ca se intampla atunci cand trebuie sa isi afiseze sau sa-si promoveze munca sau ideile.Stiu designeri care evita de ani de zile sa-si faca un site pe care sa-si expuna lucrarile crezand ca nu sunt destul de bune pentru a le arata lumii.Sau oameni care refuza niste oportunitati de a face bani pentru ca au impresia eronata ca serviciile lor s-ar putea sa-I dezamageasca pe clienti, ca poate nu sunt chiar atat de bune pentru a cere bani pentru ele.

Oamenii destepti sunt romantici

Li se inoculeaza din scoala ideea ca saracia e plina de romantism si boem: pictori saraci, poeti saraci, artistii adevarati sunt saraci.Adica oamenii inteligenti si capabili sa gandesca si sa creeze sunt deasupra ideilor de bani si avere, sunt superiori moral.Astfel, si ei la randul lor resping ideea de bani pentru a se alatura grupului, pentru a simti ca apartin acestei elite intelectuale care e deasupra notiunilor pamantesti de avere.

Oamenii destepti n-au tupeu

Daca ingredientul principal al succesului e actiunea, tupeul vine imediat pe locul 2.Cele mai multe confruntari se castiga cu tupeu, nu cu dreptate sau logica argumentativa.Din nou, asta e o realitate pe care trebuie s-o accepti. Asa functioneaza lumea in care traim. […] Oamenii destepti sunt prea corecti, prea modesti, prea timizi, prea cu bun simt, prea la locul lor – fara curaj, fara tupeu, fara initiativa, cautand mereu un loc caldut de munca la stat, acolo unde nu trebuie sa dovedesti nimic ci trebuie doar sa scrie pe hartie ca esti, ca stii, ca etc…Sau se plafoneaza in tot felul de joburi low-level, fara stres, fara responsabilitate, pana la pensie. Si traiesc cu impresia ca merita mai mult, chiar si doar pentru faptul ca sunt destepti.Oamenii destepti nu vor sa aiba succes si nici bani

Sigur, e alegerea lor. Pe mine nu ma deranjeaza.

Insa ar trebui in cazul asta sa nu se mai planga ca altii au prea multi bani si ca nu merita sa-i aiba pentru ca sunt mai prosti decat ei.

Repet, nu poti sa visezi sa fii fotbalist dar in acelasi timp sa urasti fotbalul si pe ceilalti fotbalisti.

Trebuie sa te hotarasti ce vrei de la viata si sa actionezi in directia respectiva cu incredere si curaj.

Citeste si articolul complet. / blogul nu mai e online

| sursă imagine

Andra Magda

I write about why we do what we do, how we work, failure, personal experiments, creative industries. Get the highlights: the best content I write, read, watch or listen. Monthly.

Add comment

Quotes and updates

Get the highlights

The best content I write, read, watch or listen. Monthly.

Not sure if it’s for you?


Andra Magda

Content Writer with a degree in Psychology, living in the heart of Transylvania.

I write about why we do what we do, how we work, failure, personal experiments, creative industries and send a monthly newsletter.