Când nu știi ce să faci sau vrei prea multe deodată, experimentează

Știu tot mai mulți oameni care experimentează aproape zilnic. Unii chiar din asta trăiesc! De fapt, toți cei pe care am să îi prezint aici fac asta. :))

Câteva motive

 • poți încerca mult mai multe lucruri noi
 • poți testa o idee înainte de a investi tot ce ai în ea
 • poți testa mai multe teorii înainte de a o alege pe cea mai potrivită pentru tine
 • poți analiza un subiect cap-coadă, din mai multe unghiuri, apoi altul, apoi altul și tot așa

De la clasicele detox-uri digitale și provocări de 30 de zile la a-ți externaliza responsabilitatea unei dispute cu soția unui asistent personal sau a învăța abilități noi în doar 5 zile, am făcut o listă cu experimentatorii mei preferați.

1. Tim Ferriss

I’m Tim Ferriss – best selling author and human guinea pig. I’ll show you how to make the impossible possible by bending the rules. I’ll find the world’s best teachers, push myself to the edge to deconstruct, decode and demystify some of the world’s toughest challenges in record time.

Obsedat de ideea de a învăța în timp record, a testat pe pielea sa cele mai nebunești teorii posibile. Omul a experimentat toată viața și a scos constant materiale despre cum poți încerca și tu unele dintre ele. Pe altele chiar nu le recomandă fiind prea periculoase!

Dintre experimentele lui

 • The Tim Ferris Experiment – show-ul TV unde a învățat în 4 – 5 zile să bată la tobe, să conducă o mașină de curse, o limbă străină, Jiu-Jitsu, parkour, golf, cum să atragă femei, cum să pornești o afacere, trasul cu arma, înot, surf, poker și urban escape.
 • The 4-Hour Body – cartea în care povestește despre cum să obții rezultate reale și să te autodepășești în timp record
 • The 4-Hour Chef – cartea în care a povestit cum a învățat trucuri și bune practici în bucătărie

2. A.J. Jacobs

Jurnalist de meserie, a început chiar într-o redacție, la Entertainment Weekly. La mijlocul anilor ’90, au primit un fotoliu, care avea de toate înafară de o toaletă. :)) S-a oferit să-l testeze în condiții extreme și să nu se ridice din el pentru 24 de ore. De atunci a realizat câte posibilități îi poate oferi acest tip de jurnalism, iar restul e istorie. 🙂 Nu încearcă neapărat să-și îmbunătățească condiția, ci pur și simplu testează mai multe teorii.

Dintre experimentele lui

 • Outsourced Life – cel în care a rugat pe altcineva să se certe în locul lui cu soția, despre care spune că e un înger la câte îi suportă :))
 • I think you’re fat – timp de o lună a încercat să fie radical de sincer cu toată lumea. Despre ce a ieșit și cum l-a cunoscut pe Brad Blanton, cel care a lansat toată povestea, a scris un eseu în Esquire.
 • Drop Dead Healthy – timp de doi ani s-a supus unui regim alimentar și de antrenamente construit cu cei mai buni doctori, cercetători, antrenori și nutriționiști cu scopul de a testa asumpțiile și obsesiile societății noastre legate de sănătate. Citește mai multe, a publicat o carte despre toate astea.
 • The Know-it-all – în 18 luni a citit toată Encyclopædia Britannica. 44 de milioane de cuvinte. În tot acest timp, soția lui a început să-l taxeze un dolar pentru fiecare informație irelevantă pe care i-o spunea. :))
 • The year of living Biblically – nu a urmat doar cele 10 porunci, ci absolut tot ce scrie în Biblie. Aruncă cu pietre în cei care înșală sau nu purta haine din mai multe materiale…
 • The Unitasker – antonimul lui multitasking dus la extrem

3. Lucie B. Fink

Cea mai drăguță și naturală vloggeriță de care m-am „împiedicat” online. Oficial este Video Producer și Lifestyle Host @ Refinery29. În cazul ei totul a început cu un experiment în care nu și-a folosit deloc telefonul timp de 5 zile. Clasic, nu? 🙂 Face filmulețe pline de viață și amuzante cu astfel de experimente scurte, intitulate Try Living with Lucie. Astfel a ajuns să încerce fff multe lucruri noi și să învețe altele, exact ce spuneam la început. Eu mai îmi pun playlist-ul cu toate vlogg-urile ei când am treabă prin casă. Mă bine dispune întotdeauna. 😀

Dintre experimentele ei

Și crede-mă nu sunt toate.

Îmi place f mult ideea de a încerca pt. scurt timp ceva. Mai mult, dacă îți dai astfel de provocări te pui automat în situația de a experimenta și altceva față de ceea ce faci în mod normal. Dacă nu ai chef să ieși din zona de confort, poți să înveți oricum suficient de mult doar uitându-te la filmulețe sau la ce au făcut ceilalți. 😉

Mă gândesc să încep un club de experimentare. :)) Oricum voi scrie aici despre o parte dintre cele pe care le fac eu. Într-o zi poate o să ajung să le organizez într-un proiect separat sau într-o ramură mai structurată pe blog.

sursă foto.

2 comments

  • Awesome! 😀

   Legat de zahăr am citit mai demult povestea unei mame care a scos de tot zahărul din alimentația familiei timp de 1 an. La final au sărbătorit cu un tort și au descoperit cu stupoare că nu le mai place. :)) nu mai găsesc acum link-ul, dar poate mai caut, că e destul de interesant. 🙂

Citește direct în Inbox

+ cele mai recente articole
+ alte info faine
+ premii numai pentru abonați