Discuțiile în cotradictoriu nu sunt certuri

Discutiile in contradictoriu nu sunt certuri. Certurile sunt certuri.

Imi plac discutiile in contradictoriu. La munca, intre prieteni, acasa. Nu conteaza. Te ajuta sa iti formezi pareri mai ferme, sa iti pui la indoiala credintele, sa le crezi in continuare sau sa incepi sa-ti dai seama ca poate mai exista si alte forme de adevar, alte perspective. Nu spun ca viata asta e usoara, ba dimpotriva. De multe ori sunt bau-bau-ul din cauza asta, dar imi place. Imi place sa pun la indoiala orice, imi place sa intreb, sa cer mai multe explicatii si argumente. Nu cred ca prieteni inseamna sa fim de acord in toate cele, cred ca (printre multe altele) prieteni inseamna sa poti avea o discutie inteligenta, in contradictoriu si sa ramai prieten dupa. Chiar daca nimeni nu a convins pe nimeni, adica fiecare a plecat de la discutie cu credintele si mai inradacinate. Cu atat mai mult, o prietenie care nu este alimentata de aceleasi perspective in privinta unor subiecte este, cu siguranta, alimentata de alt fel de combustibil, cu ceva mai multa greutate.

Acuma, astfel de discutii se pot transforma usor in “certuri”. Dar nu in acel gen, in care oamenii chiar se cearta. Ci asa par. Oamenii ridica vocea, se enerveaza, iau avant si parca l-ar dobori pe cel din fata. Dar, in fapt, este doar pasiunea pentru subiect sau pentru propria credinta. N-as suporta sa traiesc intr-un mediu in care nu se contesta absolut nimic, in care toti suntem de acord. Chiar si daca vorbim despre locul de munca. Chiar cred ca cel care nu este de acord s-ar putea sa aduca pe masa informatii foarte valoroase, lucruri la care ceilalti nu s-au gandit. Si nu pentru ca nu ii duce capul, ci pentru ca pur si simplu nu le-au fost la indemana, nu au iesit la iveala. Daca il asculti pe cel care spune altfel decat tine, s-ar putea sa iei o decizie mai buna, s-ar putea sa realizezi ca exista fisuri in decizia ta. De obicei acesti oameni sunt considerati ca sfidand autoritatea, cand de fapt sunt cei car vor ca lucrurile sa iasa bine. Normal ca la prima mana nu iti convine ca cineva te contrazice si nu te simti confortabil, dar daca stai sa asculti pot rezulta doua lucruri. Sa iti confirmi si sa-ti consolidezi teoria/decizia/etc.. Adica sa poti, cu argumente logice, sa pui balanta in favoarea ta. Sau sa realizezi ca intr-adevar exista loc de eroare si ca s-ar putea sa fie mai bine in acel altfel fel.

De asta imi place sa fie puse pe masa toate parerile, chiar si cele negative. Vorbind cat mai detasat si incercand sa intelegem fiecare perspectiva. De asta pun intrebari pe care oamenii nu le inteleg. Se blocheaza, cred ca vreau sa le fac rau si ma repezesc, iar eu de fiecare data trebuie sa le explic ca tot ce vreau sa fac este sa inteleg mai bine ce spun.

0

Andra Magda

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți. Dacă vrei să ajungă și la tine, te poți abona aici.

păreri / obiecții / comentarii

Andra Magda

Scriu despre ce învăț și ce îmi doresc să ajungă la cât mai multă lume. Licențiată în Psihologie, lucrez ca om de comunicare în industrii creative și educație. Blogul și newsletter-ul sunt proiecte personale și egoiste, care mă ajută în munca mea. Nu cred în alb sau negru. Iubesc iarna.

Și mai multe colecții

Lista de la 11 dimineața

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți.


Articole viitoare