Curs cu 5 lecții despre creativitate

 

Dupa un curs online despre creativitate, m-am gandit ca ar fi util sa dau mai departe ideile cu care am ramas.

 • Observa lumeaNimic nu poate fi mai simplu decat sa observi ce se intampla in jurul tau. Steve Blank (antreprenor si academiacian) spune ca daca observi ce se intampla in jurul tau mai des, incepi sa vezi mai multe pattern-uri, astfel cunosti lumea mai bine si incepi sa prinzi curaj.Curaj sa-ti manifesti creativitatea pusa in miscare de cunoastere. Cu cat observi mai activ lumea, cu atat vei gasi solutii si oportunitati acolo unde poate credeai ca nu exista.
  • fa o plimbare de 30 minute in care doar asta sa faci
 • Incadreaza si reincadreazaSuntem obisnuiti sa vedem lucrurile intr-un anumit fel, iar cand vine cineva si ne spune ca lucrurile pot fi vazute si altfel ne cam distrug pacea interioara. Exact asta trebuie sa faci pentru a-ti imbunatati capacitatea creativa. Uita-te la Copernicus, care a fost primul care ne-a spuns ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers, uita-te la John Cage, care in 1952 a compus o melodie, 4’33”, ce poate fi cantata la orice instrument sau combinatie de instrumente, care de fapt este un moment de linistite de 4 minute si 33 de secunde in care atentie se muta de pe scena spre audienta.
  • ia un obiect si incearca sa gasesti noi moduri in care poate fi folosit
 • Conecteaza si combinaNu stii niciodata ce combinatie de cuvinte iti pornesc tie motoarele sau nu stii niciodata din ce combinatie de obiecte aparent inutila poate iesi ceva chiar folositor. Chindogu este arta japoneza in care sunt asociate doua obiecte banale cu scopul de a crea unul nou. De multe ori aceste noi obiecte nu sunt foarte folositoare, dar cu siguranta te invata ceva despre cum sa conectezi informatia existenta si sa o combini in noi moduri.
  • creeaza astfel de obiecte Chindogu
 • Treci peste raspunsul evidentIn orice problema exista intotdeauna cel mai evident raspuns. Pentru a gasi noi solutii este important sa incercam sa mergem un pas mai departe. O metoda buna de a face asta este brainstorming-ul. Invata cum sa faci asta si gaseste noi raspunsuri, altfel spus provoaca asumptiile existente.
  • gaseste o problema, vorbeste cu alti oameni despre si incearca sa gasesti 100 de solutii
 • ExperimenteazaPana sa ajungi la acele solutii care intr-adevar functioneaza, inainte treci peste foarte multe care nu au mers. Daca nu arunci ceva la gunoi, inseamna ca nu ai incercat destule posibilitati. In Silicon Valley experimentarea este incurajata, iar esecul este acceptat ca parte din procesul de dezvoltare.
  • fa-ti un CV cu esecurile tale 🙂

Mult spor!

 

0

Andra Magda

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți. Dacă vrei să ajungă și la tine, te poți abona aici.

păreri / obiecții / comentarii

Andra Magda

Scriu despre ce învăț și ce îmi doresc să ajungă la cât mai multă lume. Licențiată în Psihologie, lucrez ca om de comunicare în industrii creative și educație. Blogul și newsletter-ul sunt proiecte personale, care mă ajută și în munca mea. Nu cred în alb sau negru. Iubesc iarna.

Și mai multe colecții

Lista de la 11 dimineața

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți.


Articole viitoare