Unde dai, acolo te întorci sau cum să schiezi ca un pro

Iarna asta in fiecare zi cand ma trezeam, dadeam draperia la o parte sa vad zapada. In cele mai bune zile vedeam soare, iar in alea proaste ploaie. Aveam impresia ca nu exista sanse sa ma vad pe partie sezonul acesta, daaar am dat de niste oameni tare ambitiosi si iubitori de sporturi extreme.

Sint cei de la Arena Platos, care toata iarna, la fel ca mine, s-au uitat dupa zapada. Uneori le-a mai zburat-o vantul in padure, dar atunci cand a ramas pe pamant au intretinut partiile cu ea. Prima data cand vin aici si prima data cand vad, zi de zi, oameni care strang zapada cu lopata dintr-un loc si o muta pe partie. Uneori pe traseul teleskiului.

Tot aici am gasit si cei mai potriviti instructori care sa ma invete sa skiez corect si adaptat mileniului nostru. Fac lectii cu Agatha si nu-mi vine sa cred cat de mult mi se schimba starea psihica la vale, cand stiu (si fac) ce am de facut. Intre lectii mai apare Toma cu niste sfaturi despre canturi. Adica inca vreo doua chestii la care sa fiu atenta in timp ce am impresia ca arat ca un profesionist, cand, de fapt, eu la vale apar doar in plug in poze. :))

Asadar, lista, pentru cei care se gandesc sa invete sau se gandesc ca nu stiu prea bine:

1. Genunchii indoiti tot timpul
2. Corpul in fata tot timpul
3. Dar, atentie!, nu sta cocosat
4. Mainile una langa alta, in fata a.i. sa le vezi mereu
5. Cu cat departezi cozile mai mult, cu atat incetinesti mai mult aka. faimosul plug
6. Daca te lasi pe spate, schiurile tale o iau la vale, prind viteza
7. Balansul. Tot timpul, balans brusc la ridicare si lent la lasare inapoi in pozitie. Il folosesti cand iei curba.
8. Betele. Cand faci balansul punctezi. Mereu cat mai aproape de tine. Te-ai ridicat, ai punctat si ai luat curba.
9. Privirea in fata.
10. Tinuta. Ingrijita si nu labartata. Skiorii sint aia fitosi si mandri, placarii sunt aia rebeli si colorati.
+ Vezi ca schiul din interiorul curbei sa fie mai in spatele celui din deal.

Adica nu-i de joaca. Ai la ce gandi in timp ce cobori vreun munte, n-ai vreme de meditat sau, mai stiu io, admirat peisaje.

Agatha este instructor de ski, cel mai bun dintre cei mai buni, ea face programa aici. Schiaza de 35 de ani si exista o legenda cum ca nimeni nu poate sa o doboare. Pe langa asta, este si omul cu povesti de viata si istorisiri curioase despre aceasta zona. In plus, iti face imediat o categorizare a partiilor din Romania dupa ce criteriu vrei tu. A zis si de Baisoara, castigase un concurs acolo, dar scoala de ski nu prea merge ca nem zapada. Ce am retinut eu: Borsa (Maramu’) cica-i lunga.

Din povestile Agathei am mai aflat de evenimentele ce se intampla la Arena Platos. Avem concursuri pentru copii, altele pentru fete aka. Miss bikini. Dar nu e cu world peace, e cu sloap fun si cu un surf camp in Tenerife la final. Cel care mi-a atras mie atentia e unul in care toti isi aduc cele mai ciudate accesorii cu care, de pe partie, se arunca intr-o piscina. Nu-mi imaginez, daaar vreau sa vad! 😀 Cel mai ciudat accesoriu? O vana. :))

Ei bine avem o scoala de ski cu aceeasi programa pe care o fac toti instructorii, o partie unde am impresia ca sunt in curtea scolii, toata lumea se stie cu toata lumea si nocturna buna, buna de exersat. Tura de noapte a fost cea mai reusita. Am invatat sa urc cu cercul pe teleski, in fata mea un om priceput netezea zapada cu placa, pe partie nu ma intimida nimeni si am avut spatiu de cateva coborari pe ritm Happy de la Pharrell.

Continuarea zilele urmatoare. Ne mai vedem o tura si maine, tot aici, pe Arena.

2 comments

Citește direct în Inbox

Nu uita să te abonezi la Newsletter. Îl primești max. o dată pe săptămână.