Arta listelor – să documentezi, să simplifici și să creezi

Scriu foarte multe liste aproape în fiecare zi. Ce trebuie să fac, ce vreau să fac, ce am făcut. Și am foarte multe liste online: cu ce am citit, ce vreau să citesc, cu filme și seriale sau obiecte care-mi plac.

Din acest motiv, de ziua mea am primit Arta Listelor. Cartea în sine nu este grozavă, chiar poți trăi bine merci și fără. Dar răsfoind-o mi-am dat seama ca listele nu trebuie să fie doar de cumpărături sau întâlniri.

Poți să le faci ca să simplifici haosul cotidian, să înveți ceva despre tine, să creezi ceva nou, să visezi sau ca să-ți documentezi existența. Poți face liste de cadouri pentru tine sau pentru ceilalți, cu rețete pe care vrei să le pregătești în bucătărie, sporturi pe care vrei să le încerci, locuri în care ai fost, cu toate restaurantele, cafenelele, muzeele, galeriile din orașul tău ca apoi să le iei la rând, lucruri noi pe care să le înveți, cursuri pe care să le urmezi.

Poți face un pas mai departe si să scrii ce nu-ți place la tine, ce-ți place la tine, micile tale bucurii, ce te relaxează, ce te deranjează sau îngrijorează. Poți face o radiografie a vieții tale ca să decizi în ce vrei să investești în viitor. Și e foarte simplu.

Poți scoate oricând de la naftalină una dintre aceste liste când ai nevoie să-ți reîmprospătezi memoria legată de trecutul tău. Tim Ferriss, de exemplu, și-a documentat existența de când avea 18 ani și a înregistrat aproape tot într-un jurnal. Mai sunt și alții care țin jurnale, dar nu neapărat sub formă de liste.

Poți să le parcurgi periodic ca să vezi până unde ai ajuns pe drumul pe care ți l-ai creat pe hârtie. Și le poți folosi ca exercițiu chiar și când ai rămas fără idei.

Pe lângă toate astea, James Altucher mai are o sugestie legată de cum poți folosi listele. Scrie în fiecare zi 10 idei.

 • 10 business-uri pe care le poți începe astăzi
 • 10 cărți pe care le-ai putea scrie chiar tu
 • 10 invenții utile / inutile
 • 10 rețete pentru mâncarea ta favorită
 • 10 chestii pe care le-ai putea face azi în loc să mergi la serviciu
 • 10 moduri în care ai putea îmbunătăți un serviciu / produs existent

Ai prins ideea. 🙂 Dacă faci exercițiul, se spune că o să ți se întâmple lucruri faine de tot. Nu trebuie să te stresezi să fie toate idei bune. Când eram copywriter junior scoteam rezolvări de brief-uri pe bandă rulantă, fiindcă știam că am nevoie de practică. Cu cât mai numeroase și variate, cu atât aveam mai multe șanse ca una dintre ele să fie ok. Dacă să zicem că faci exercițiul timp de 1 an, este și normal că nu toate 3.650 de idei vor fi bune.

I started coming up with 10 ideas a day and I’ve written about this several times before: it saved my life, my career, my friendships, made me better friendships, partners, opportunities, a wife, better relationships with my kids, and oooga-booga (lots of kisses).

Cartea o găsești la Cărturești – cu reducere de Black Friday.

sursă foto.

2 comments

 • Eu ador să fac liste 🙂 (cărți, filme, activități, cumpărături, etc). Am mereu în geantă un carnețel pe care îmi notez chestii. Pe telefon parcă nu e același lucru, pe când scrisul mă ajută și la memoria vizuală.

  • daaa 😀 idealul meu e să ajung să inventariez tooot :))) pe categorii astfel încât să găsesc rapid ceva când am nevoie 🙂 am vrut să fac asta la începutul lui 2017, dar încă mai aaam ;))) poate anul ce vine 😀

   singurul motiv pt. care notez în telefon (Google Keep) este că mi se sincronizează cu aceeași aplicație de desktop și mi-e mai ușor când sunt pe laptop, apoi pe tel și tot așa 🙂

   mai demult purtam și eu un carnețel peste tot în care notam „crazy shit my friends say” :))) trebuie să reiau obiceiul ;)))

Citește direct în Inbox

Nu uita să te abonezi la Newsletter. Îl primești max. o dată pe săptămână.