Ars Fabrilis Officina în latină, Atelierul de lemnărit în română este spațiul unde sunt create fel și fel de obiecte din lemn – pentru casă, pentru joacă, pentru decor.
Povestea atelierului Ars Fabrilis începe peste ocean, undeva în America.
După facultate, am plecat în America. Acolo, am cunoscut-o pe viitoarea soție, dar și un alt hobby, pe lângă cele pe care le aveam deja – drumeții, chitară, bicicletă. Hobby despre care nici nu visam atunci în ce măsură îmi va schimba viața. Desigur că este vorba de woodworking, sau tâmplărie, sau lemnărit, cum îmi place mie să îi zic. – Ciprian Pop, Meșter lemnar Ars Fabrilis Officina
Ca să faci un bol dintr-un butuc, întâi se crapă, apoi se cioplește, se pune pe strung, se lasă la uscat pentru o lună și la final se unge cu ulei
Cioplirea unui bol se face cu toporul. Întâi se lucrează forma exterioară și apoi partea de interior.
Pentru realizarea unui bol, lemnul trebuie să fie verde, încă umed. După cioplire și după trecerea prin strung, se lasă la uscat timp de o lună, în anume condiții, pentru ca uscarea să fie cât mai lentă, iar lemnul să nu crape.
După luna în care lemnul stă la uscat, bolul se tratează cu ulei – ulei de in sau ulei de tung. Mai are nevoie doar de câteva zile pentru a fi gata de folosire.
Nu știu exact de ce tocmai lemn. Am încercat și sculptura în piatră. Am lucrat și cu fier forjat. Lemnul a fost mai pe sufletul meu, am rezonat cu el, pur și simplu a fost o atracție căreia nu i-am putut rezista.
Lemnul pentru obiectele Ars Fabrilis se ia de la depozite de lemn pentru foc – unde uneori mai sunt cireși sau paltini, din magazine de cherestea, dar și de la cunoștințe care curăță câte o livadă, taie câte un pom bolnav sau găsesc copaci doborâți de furtună.
Esențe de lemn cu care se lucrează: tei, plop, salcie, cireș, nuc, paltin, fag, stejar, frasin, salcâm, arin, sapele (mahon african), iroko, abachi.
Partea provocatoare cu esențele de lemn e că unele se lucrează cu ușurință, dar nu se finisează foarte bine, altele se finisează frumos, dar se lucrează greu.
Dintre esențele autohtone îmi plac cel mai mult cireșul și paltinul, iar dintre cele exotice mahonul african. Cireșul și paltinul se lucrează destul de ușor și în același timp au culori și fibră plăcute. Mahonul african are o culoare foarte frumoasă, se finisează excelent și are cel mai plăcut miros.
Principala activitate în atelier este producția de obiecte din lemn utilitar-decorative pe strung: boluri, pahare, casete, titirezi, yoyo, ace de păr. Principalele activități înafara atelierului sunt demonstrațiile la strung arhaic acționat cu piciorul, care se fac în muzee și la evenimente.
Ciprian Pop, meșterul din atelierul Ars Fabrilis, a făcut prima reconstituire din țară a unui strung antic acționat cu piciorul
Începuturile atelierului au fost timide, într-o bucătărie. Pentru că nu era un spațiu potrivit, s-au folosit unelte manuale clasice, care nu făceau gălăgie și nici praf.
Întoarcerea lui Ciprian pe meleagurile autohtone a coincis și cu descoperirea pasiunii pentru reconstituiri istorice. Aceste evenimente au fost ocazii perfecte unde să pună în aplicare ce învăța despre prelucrarea manuală a lemnului, făcând pentru publicul curios demonstrații de meșteșug antic.
În acest cadru s-a realizat prima reconstituire din România a unui strung antic acționat cu piciorul.
Practic, după 13 ani de corporație, de aici și până la ideea unui atelier ca activitate principală a fost doar un pas.
Dimineața mă ridică din pat cafeaua și micile sau marile proiecte de peste zi. Faptul că intru în atelier și pot crea ceea ce simt pe moment, ceea ce îmi dictează inspirația.
Info faine:
- titirezele sunt cele mai vândute obiecte 🤭
- sandalele din lemn nu sunt atât de incomode pe cât par 😉
FOTO: arsfabrilis.ro
Add comment