Anda Ansheen este ilustratoare de cărți de copii, care locuiește în Brașov și care pare că are mai multe ore într-o zi. Activitatea ei artistică însumează și desen, și crearea propriului personaj devenit vedetă pe multe lucrușoare ce le poți lua acasă – calendare, caiete, felicitări. Are și o licență în Psihologie, și, în plus, face cursuri cu doritori să învețe pictura sau desenul, chiar și digital.
Anda este numele ei, Ansheen este un nume primit de la o prietenă, ce în chineză înseamnă „inimă liniștită” sau „liniște sufletească”.
Procesul de creație pentru clienți îi este foarte clar structurat și doar o mică parte din timp înseamnă desen propriu-zis. Cel mai mult durează cristalizarea ideilor înainte de a se apuca de treabă.
Procesul meu de creație implică multă gândire înainte de a mă apuca efectiv de desenat. Uneori din șase luni de lucru la o carte, cinci le petrec gândind și doar una desenând.
Etapele de lucru cu clienți sunt aceleași. Diferă faptul că unii își imaginează cu lux de amănunte scenele pe care le doresc ilustrate, au o viziune foarte clară, iar alții vor să redea doar un sentiment și lasă procesul să curgă și prin mâinile Andei.
În general, clienții care ajung la ea vin prin social media sau prin Clubul Ilustratorilor, unde, apropo, în caz de nevoie, găsești ilustratori care să te ajute cu proiectul tău în cele mai diverse stiluri.
Se discută de la început scopurile în care vor fi folosite ilustrațiile, pentru cât timp este nevoie ca ele să funcționeze și cine sunt oamenii cărora se vor adresa.
Am la mine mereu un caiet de schițe în care notez/schițez fiecare idee care apare, iar când vine momentul să mă apuc de desenat, aleg de acolo ce mă atrage mai mult.
Odată cu cristalizarea ideilor, Anda spune că producția este cea mai simplă parte.
Mai întâi face doar schițele – trasează liniile, pe care le discută cu clienții. Este un moment important și unul oportun pentru orice fel de modificări sunt dorite.
Când schițele primesc unda verde, intră în scenă culoarea. Anda lucrează de la mare la mic. Întâi se ocupă de fundal, apoi de elementele mai ample și abia la final se joacă cu detaliile.
Ca exemplu concret, la o scenă recentă cu o fermă, am pus fundalul, apoi casele, zona de legume, copacii, lanul cu grâu și animalele, apoi detaliile – ramele geamurilor, țigle, penele pe găini etc. E un proces foarte satisfăcător.
Lucrează digital în 99% din cazuri, ceea ce înseamnă că pentru a-și face treaba nu are nevoie de multe. Un calculator cu Photoshop și o tabletă grafică. Când nu este acasă, desenează pe iPad în Procreate, dar aproape întotdeauna ultimele detalii sunt finisate la calculator.
O bursă în Italia i-a deschis toate perspectivele spre ilustrație.
„Încă din timpul facultății (2006-2009) am fost atrasă de ilustrație, dar pentru că studiam pictura de șevalet la momentul respectiv, aveam impresia că ceva nu e bine în ceea ce îmi place mie să fac, că „nu e pictură”. Noroc că am mers în Italia cu o bursă Erasmus și acolo am urmat un curs de ilustrație de carte, unde mi s-au deschis toate perspectivele și am zis că asta e ce mi-ar plăcea cel mai mult să fac. Întoarsă în România, am terminat studiile, apoi am aderat la Clubul Ilustratorilor.”
Munca ei înseamnă o bună parte din timp colaborări pentru ilustrație de carte, dar proiectele personale își spun și ele cuvântul.
Anda Ansheen are acum o gamă destul de vastă de produse cu Lia – o zână creată de ea, care are prieteni și aventuri în toate anotimpurile și într-o sumedenie de peisaje. Numele Lia vine de fapt de la Little Anda.
Pe Lia o găsești pe calendare de birou, felicitări, caiete, tablouri printate pe pânză, chiar și abțibilduri cu „bebe la bord”.
Produsele le poți lua din magazinul ei online. Le găsești și în librării – Bookcity, Libris, Cărturești. Recent, Anda a mers și pe la târguri – în Cluj și în Brașov.
Ador partea de socializare – faptul că pot cunoaște oamenii care rezonează cu mine și cu lucrările mele îmi aduce multă bucurie.
Provocări personale => mici victorii personale.
„De la începutul anului fac câte un portret pe zi, ca un fel de challenge personal ca să nu mai stau pe social media în timp ce beau cafeaua, să fac ceva productiv. E o parte a muncii mele pe care simt că o fac doar pentru mine. Portretele le fac gratuit, doar de dragul exercițiului, și ies din ce în ce mai bine.
Timpul de lucru se scurtează, iar reacțiile oamenilor mă motivează să continui. Cine își vrea portretul în format fizic plătește o sumă modică pentru el. Am reușit să fac portrete chiar și live la târguri, ceea ce s-a simțit ca un fel de win personal. Mai demult mă intimida ideea de a desena în fața altor oameni, însă acum nu mai am o problemă cu asta.”
Ore private de desen și pictură, online, dar și fizic.
„Ador să dau și altora din cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. Fac ore private de desen cu cine dorește – atât online cât și fizic, în care explic tot. Felul în care se ține creionul în mână, concepte de compoziție, proporții, lumini, umbre și nuanțe.
La orele online de desen digital, predau și noțiuni de lucru în Photoshop – cum se folosește aplicația, scurtăturile de tastatură pentru diverse unelte, dar și trucuri pentru a reduce timpul de lucru. Urmează în curând un cont de YouTube în care voi arăta mai multe.”
Licențiată în Psihologie, pentru o posibilă meserie viitoare, poate chiar pentru terapie prin artă.
„Am și o licență în psihologie. Părinții mei sunt psihoterapeuți, deci cumva mi-a venit natural să studiez și acest domeniu într-un mod structurat, mai ales că majoritatea informațiilor deja le cunoșteam din discuțiile de acasă. Decizia am luat-o pentru că am vrut să-mi pot diversifica sursele de venit pe viitor, în cazul în care voi dori o schimbare în carieră vreodată. Cu licența în psihologie pot face psihoterapie, dar și art-terapie.”
Sincer, dimineața copilul mă ridică din pat. Hahaha! Obișnuiam să lucrez mai mult seara și să dorm mai mult dimineața înainte să devin mamă, dar acum lucrurile s-au schimbat. Motivația mea cea mai mare să fac ceea ce fac e satisfacția de a vedea cum lucrările prind viață doar din câteva linii și culori. Bucuria de a vedea reacțiile oamenilor și, bineînțeles, satisfacția financiară atunci când un proiect este dus la bun sfârșit.
Add comment