5 idei despre timp de acum 100 de ani

Acum cativa ani intrebam pe facebook daca are cineva sa-mi imprumute o saptamana.

Raspunsurile au venit rapid si chiar m-am bucurat cata lume era ok cu trocul.

  • “eu, eu, eu. oricum nu-mi ajunge timpul sa-l folosesc cum as vrea, de ce sa nu ma lipsesc de el in cazul asta :)) chiar ziua de maine lasa-mi-o, restul saptamanii ti-l pasez” 😀

Au fost altii mai realisti care imi explicau ca asta e imposibil, dar ce as putea face in schimb:

  • “nimeni nu iti poate da o saptamana, insa sunt oameni care iti pot da o mana de ajutor, ca sa para ca mai ai o saptamana in plus 🙂 si se numesc prieteni :)”

Si au fost altii ca mine, care au prins ocazia si au cerut si ei :))

  • “nu ceri mult. mie-mi trebuie vreo 12 ani, de scoala daca se poate.”

Acum cateva saptamani, Cristina Bazavan venea cu mai mult curaj si voia sa cumpere timp.

Punand cap la cap nevoia oamenilor de “mai mult timp”, m-am gandit ca nu ar fi rau sa impartasesc cateva idei extrase dintr-o carte numita How to live on 24 hours a day. Scrisa de Arnold Bennett acum 100 de ani! Cartea o gasiti in intregime aici. E adresata numarului mare de muncitori (white-collar) si vorbeste foarte mult de programul de munca si de drumul petrecut pana acolo.

Eu am extras 5 idei care cred ca o sa-ti prinda bine:

  • Trezeste-te mai devreme dimineata: sfat care nu ne este strain, iar faptul ca atat de multi oameni revin asupra lui poate ar trebui sa ne dea de gandit. “Most people sleep themselfes stupid.” Ideea este ca tu sa faci ceva in plus fata de munca inaintea programului de la birou, si nu dupa. Mai spune ca 9 din 10 oameni ar fi mai sanatosi si ar putea sa se distreze mai bine in viata daca ar petrece mai putin timp in pat.

You can only waste the passing moment. You can not waste tomorrow, it is kept for you. You can not waste the next hour, it is kept for you.

  • Creeaza o zi in rama: la fel ca povestirea in rama, o zi intr-o zi. O zi a ta, mentala. De cand pleci de la birou si pana te intorci acasa este timpul tau in care poti sa faci ce vrei. In timpul acestor 16 ore, omul este liber sa faca ce vrea, “sa-si cultive trupul si sufletul”.

the mental faculties are capable of a continunous hard activity; they do not tire like an arm or a leg. All they want is change, not rest.

  • Planuieste-ti seara astfel incat sa nu fie intrerupta de cina: cand iesi de la birou gandeste-te ca nu esti obosit, fa-ti planuri cu prietenii sau fa un lucru care iti place de cateva ori pe saptamana, iar in serile ramase preocupa-te de cultivarea mintii.
  • Cele 90 de minute: cele mai importante. Rezerva-ti cate 90 de minute pentru a face ce iti propui, de cateva ori pe saptamana.
  • O zi pentru relaxare: nu mai mult, nu mai putin, iar asta pentru majoritatea, caci altii …

In case of abounding youth and exceptional energy and desire for effort I should say unhesitatingly: Keep going, day in, day out.

Nu uitati ca aceste randuri au fost scrise acum 100 de ani. Si se poate ca multe dintre ele sa para exact ceea ce sunt, din alta lume. Dar esenta ramane valabila. Ai grija de timpul tau.

0

Andra Magda

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți. Dacă vrei să ajungă și la tine, te poți abona aici.

păreri / obiecții / comentarii

Andra Magda

Scriu despre ce învăț și ce îmi doresc să ajungă la cât mai multă lume. Licențiată în Psihologie, lucrez ca om de comunicare în industrii creative și educație. Blogul și newsletter-ul sunt proiecte personale și egoiste, care mă ajută în munca mea. Nu cred în alb sau negru. Iubesc iarna.

Și mai multe colecții

Lista de la 11 dimineața

În fiecare zi de 11 trimit prietenilor o listă cu ideile principale extrase din materialele recomandate de mine, pe o anumită temă. Ușor de parcurs, ușor de reținut, alături de surse. Deseori sunt articole, uneori video, alteori recomand și cărți.


Articole viitoare