3 întrebări cu Radu Restivan, fondatorul 321sport și Alergado. „Să își asculte corpul, nu citatele motivaționale care spun că sportul trebuie să doară.”

Radu Restivan, fondator 321sport și Alergado, este omul care le face aproape pe toate. Fost jurnalist de meserie, acum învață oamenii care vor să ducă o viață mai bună cum stă treaba cu alergatul, cu spinning-ul, dar și cu evenimente ori alte acțiuni ce țin de sport, alergare și o viață sănătoasă în general.

321sport este cea mai mare comunitate de alergare din țară, localizată în București, care din 2015 încoace a reunit peste 15.000 de alergători și care organizează 100+ evenimente de alergare anual.

Alergado este o extensie 321sport, care vizează ideea de a duce tot ceea ce echipa 321sport a învățat despre comunitate la nivel național.

Alergado, aplicația prin care contribui la cauze sociale prin simplul fapt că alergi: kilometri înregistrați digital sunt transformați în suport oferit lunar de către un sponsor, pentru societatea civilă care se ocupă de educație, mediu sau sănătate

În fiecare lună se aleg: 1 obiectiv de kilometri alergați și 1 cauză socială pentru care 1 sponsor vine cu partea financiară.

Alergătorii înregistrați în aplicație contribuie la realizarea obiectivului de kilometri și primesc lucruri care nu se pot măsura – prin apartenența la o comunitate care face ceva împreună.

Aplicația pe care noi o vedem acum, de la ce idee a pornit? Ce ați avut în gând chiar prima-prima dată?

Primul gând al aplicației Alergado a fost de a aduce împreună comunitatea de alergare din România către un scop comun, de a transforma fiecare kilometru parcurs în bine, pentru cauze sociale importante.

Un alt gând cel puțin la fel de important a fost să punem alergarea în prime time în media, să facem românii să vorbească din ce în ce mai mult despre subiect, astfel să atragem noi practicanți de alergare, iar sportul să crească la nivel național.

România are nevoie de sport ca de aer. Statisticile spun că sedentarismul și obezitatea ne clasează pe locuri fruntașe în Europa.

Ai o poveste care ți-e f. dragă din toți anii de alergare cu 321sport?

Am atât de multe mesaje primite de la oamenii din comunitate care au reușit să își schimbe viața datorită… comunității, nu a alergatului în sine. Câteva dintre mesaje le-am înrămat.

Comunitatea 321sport mi-a demonstrat că există o putere incredibilă atunci când vorbim de comunitate în adevăratul sens al cuvântului, dar, dacă ar fi să mă rezum la câteva elemente importante, comunitatea oferă încredere, acceptare și sens.

Chiar dacă sună simplist, este deosebit de important ca viața fiecărui om să aibă aceste elemente alături.

Dacă cineva se apucă de alergat astăzi, ce trebuie musai să facă înainte?

Să ia lucrurile ușor, să nu ardă etape, să își asculte corpul și să nu asculte citatele motivaționale care spun că trebuie să doară când faci sport.

Recomand sportul de agrement, făcut la o intensitate scăzută (adică un puls cât mai scăzut), pentru că în acest tip de mișcare riscurile sunt destul de scăzute.

Dacă omul se apucă de sport după o pauză foarte lungă, aș spune că este obligatorie o vizită la medic atât pentru analizele curente, cât și pentru o ecografie cardiacă sau orice altă investigație recomandată de medic.


Alergado funcționează cu Strava și a durat aproximativ un an de la idee la prima versiune lansată public.

Alergado are o integrare cu Strava – cea mai populară aplicație de alergare la nivel global, care permite înregistrarea fiecărei alergări și integrarea cu majoritatea tehnologiilor existente pe piață.

Cauzele și sponsorii rămân o surpriză pentru utilizatori, până pe data de întâi a fiecărei luni.

Dezvoltarea aplicației a durat aproximativ un an de zile de la idee până la lansare, în 1 februarie 2024.

Ideea a fost urmată de partea de documentare pentru a vedea dacă există piață pentru așa ceva în România și care sunt obiceiurile posibililor utilizatori. Aici a contat experiența din cei aproape 10 ani de când există comunitatea 321sport.

Primele versiuni ale aplicației au intrat la testare în ultimul trimestru din 2023. De atunci, au fost câteva zeci de update-uri până la prima versiune oficială.

Echipa Alergado include 15 oameni din domenii extrem de diferite (management de proiect, juridic, digital etc.), care fie lucrează constant la aplicație, fie sunt chemați pentru sarcini specifice.

321sport a început odată cu nevoile unui singur om de a face mișcare, de a slăbi și de a fi mai sănătos. Acum, aleargă săptămânal zeci de oameni la antrenamentele comunității, indiferent de vreme.

321sport a luat startul undeva în 2015, când Radu Restivan și-a dat seama că greutatea sa era echivalentul cu 0,1 tone – lucru care pentru el a avut impact, pentru că pare mai grav decât 100 kg.

A început să alerge cu câțiva prieteni și tot așa, datorită implicării sale și a prietenilor lui, cu voie bună și o atitudine pozitivă, în primii 10 ani de activitate au cucerit mii de oameni să încerce alergarea.

Comunitatea 321sport cultivă o atitudine sănătoasă asupra sportului, include pe toată lumea indiferent de pregătire și organizează numeroase evenimente dedicate sportului – unele chiar ingenioase: aleargă noaptea, aleargă prin alte țări, fac competiții de viteză.

În 2020, au lansat un film documentar – „La cota 10.000”, în care 7 oameni urcă pe câțiva dintre Carpați timp de cinci zile și parcurg o diferență totală de nivel de 10.000 metri. Din 2022, se poate vedea pe YouTube.

 Cu cine vrea să ținem legătura, ne citim via email – printr-un newsletter lunar cu vești despre munca mea.

Aici te treci pe listă

Add comment

Andra Magda

Sunt aici pentru că pur și simplu îmi place să scriu. Cu cine vrea să ținem legătura, ne citim via email – printr-un newsletter lunar cu vești despre munca mea.