4 luni fără smartphone

În ultima perioadă am folosit un telefon cu clapetă, fără cameră, fără jack. În meniu la aplicații am calculatorul. :)) Au trecut 3 4 luni jumate fără smartphone.

Experimentul de față nu l-am făcut cu intenție. Mi s-a stricat pur și simplu, a doua zi plecam din oraș, nu am avut timp să mă ocup. Zilele următoare la fel. Și uite așa a trecut vremea, iar eu am decis să fac experimentul acum, că cine știe când mai prind ocazia. 🙂

Ce s-a întâmplat | plusuri

 • acasă nu îl verific deloc. îl pun într-o cutie cu lucrușoare pe care le iau cu mine când ies din casă și aia e. când sună, sună și atât. în rest stă în cutie.
 • pentru trezire am un ceas analog care trezește toată casă. :)) pus la distanță de pat, trebuie să mă ridic să-l opresc. iar dacă eu pot dormi în timp ce se sparg pereți în casă (true story), peste zgomotul ceasului ăstuia n-am cum. nu mai apăs nici butonul de snooze, că n-am și mă trezesc din prima. 🙂 mare avantaj pt. mine.
 • când sunt cu cineva, nu am altceva de făcut, sunt atentă la persoana respectivă, nu-mi distrage nimic atenția. dacă aștept pe cineva, aștept pur și simplu. nu am ce să verific non-stop. dacă persoana cu care sunt, are treabă / ceva de verificat, eu stau pur și simplu și aștept să termine. nu dispar în treburile mele pe care le-aș putea rezolva pe telefon.
 • partea cu notificările nu am resimțit-o atât de mult că oricum mi-am scos cam 90% dintre ele, să nu mă mai deranjeze orice, oricând, ci doar acele câteva lucruri pe care vreau să le aflu instant / acei câțiva oameni cu care vorbesc zilnic.

Ce s-a întâmplat | minusuri

 • primul pe care l-am resimțit: nu pot face poze la orice, oricând fără să car un aparat după mine (ceea ce nu fac), deci nu pot face poze deloooc.
 • în primele zile nici nu am avut un telefon de rezervă. lumea se uita ciudat la mine când întrebam dacă nu știe cât e ceasul sau dacă trebuia să spun „nu am telefon, nu-mi pot descărca aplicația să văd nu știu ce informații”. :))
 • folosesc google keep pentru notițe (aplicație care se sincronizează și cu versiunea de desktop), care mă ajută să-mi fac listele de to do pe laptop, iar apoi când sunt pe drumuri să le văd pe telefon. no more, a trebuit să le scriu de mână pe bilețele. :))
 • citesc f mult când aștept sau sunt pe drumuri. dacă nu iau o carte cu mine, în timpul ăla nu mai am ce face. pe mijloacele de transport în comun sunt eu și bătrânii care ne uităm în jur și nu la un ecran. :))
 • nu mă pot baza pe mediul online pt informații. dacă trebuie să ajung în mai multe locuri, trebuie să-mi pregătesc adresele dinainte, că nu le pot căuta din mers.
 • nu „pot” scrie mesaje. a se citi nu vreau. dacă primesc sms, mai bine sun ca răspuns, decât să scriu atât de lent o explicație, că îmi ia prea mult timp. :))
 • nu mai aflu când se lansează episoade noi din serialele mele favorite. :))

În concluzie, pot trăi f bine și relaxat fără smartphone, dar îmi lipsesc comoditățile. Chiar e f ok să am oricând la îndemână ceva de citit sau să nu transcriu listele de to do și programările. Cum e f ok să am remindere și calendarul la îndemână oriunde.

Să nu mai zic de muncă de pe drumuri. Pe smartphone pot accesa drive, edita documente pe loc, trimite mailuri scurte etc. Pot căuta rapid orice informație legată de evenimente sau cine știe ce se discută la un moment dat. Pot afla instant orice. Fără, nu.

Partea cu pozele nu mă așteptam să o resimt, că nu sunt mare amatoare. Dar da, au fost momente când ar fi fost f util să pot fotografia anumite lucruri. Și nu mă așteptam să mă enerveze așa mult să scriu mesaje cu telefonul ăsta. Dar dacă fug dintr-o parte în alta și cineva așteaptă un răspuns / detalii pe loc, durează prea mult până scriu și mă încetinește. :))

#firstworldproblems #iknow :))

| sursă foto.

Monthly Newsletter

It's like a magazine, delivered to your inbox.
Find out more

2 comments

 • Foarte faina idea sincer si eu am zis ca am sa incerc.. dar probabil o perioada mai scurta,fiindca am nevoie de telefon pentru lucru 🙂 oricum e ft frumos ca mai sunt persoare care doresc sa traiasca si sa se bucure de lume fara smartphone-uri 😀

  • Atâta timp cât nu îți controlează viața, ci te folosești de telefoane ca de o tehnologie care te ajută, cred că sunt chiar utile. 🙂

Andra Magda

Writer with a degree in Psychology, living in the heart of Transylvania, I freelance for companies and publications.

I write about work, failure, personal experiments, and creative industries.

I don't use social media, but I do share updates via my monthly newsletter. It’s like a magazine, delivered to your inbox.

Andra Magda

Writer with a degree in Psychology, living in the heart of Transylvania, I freelance for companies and publications.

I write about work, failure, personal experiments, and creative industries.

I don't use social media, but I do share updates via my monthly newsletter. It’s like a magazine, delivered to your inbox.