3 experimente vestimentare – salvatoare de timp și bani

Acum 2 ani mi-am făcut curat în dulapuri și am dus la donat fff multe dintre hainele pe care le-am strâns peste ani, dar pe care nu le folosea nimeni. Încă mă simt bine după 2 ani. Poate pentru că de atunci mi-am promis să nu mai strâng atâtea obiecte vestimentare și m-am ținut de promisiune.

După încă 1 an și ceva am „intrat” iar în dulap și am început să elimin tooot ce nu îmi plăcea și / sau n-am purtat de f multă vreme, dar am păstrat că „nu se știe niciodată”. Adevărul este că viața ta nu se schimbă cu nimic dacă o dată pe an ți se face dor de nu știu ce pereche de adidași pe care îi aveai în liceu și nici nu mai știi pe unde îs. De atunci am în dulap fff puține haine, dar care îmi plac fff mult toate. Și dacă rămân cu un singur „outfit” de casă, tot mă simt bine.

Deja au trecut niște ani de când am aflat prima dată de experimentele pe care ți le prezint mai jos. Dar au rămas undeva în mintea mea, fiindcă suntem pe aceeași lungime de undă. :))

6 items or less

Imaginează-ți că stai în fața dulapului și din zecile de haine, sau poate chiar sute, nu ai ce purta. Un scenariu care poate îți este familiar. Acum imaginează-ți că ai în dulap doar 6 (șase) obiecte vestimentare cu care trebuie să te descurci o lună întreagă. Atât.

În 2010, Heidi Hackemer – Head of the Creative Studio at the Chan Zuckerberg Initiative // Founder of Wolf & Wilhelmine, New York based brand shop – a început același experiment. Timp de o lună a purtat doar 6 (șase) haine! Experimentul ei s-a transormat într-un fenomen internațional și tot mai multe femei au ales să îl încerce.

Motivele pentru care s-a întâmplat asta sunt din cele mai diverse. Pe de o parte, reprezintă un „statement” privitor la consumerism, iar pe de altă parte e vorba despre timpul investit în ce purtăm zi de zi. Până la urmă, una dintre întrebările care se pun e „cât de mult contează”?

The Uniform Project

Nu-mi dau seama cum am ajuns aici. Mereu am fost de partea celor care cred că îți exprimi personalitatea și credințele și prin vestimentație. Dar din ceva motiv, când am citit povestea Matildei Kahl, m-a făcut curioasă. Povestea e chiar f faină și uniforma pe care și-a ales-o.

Poartă același outfit la lucru în fiecare zi de 5 ani deja. A primit câteva întrebări din partea colegilor la început, asta până când, 2 ani mai târziu, a apărut un articol intitulat „Why Successful Men Wear the Same Thing Every Day”. Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Albert Einstein, Barack Obama, Karl Lagerfeld. După o vreme, colegii au organizat chiar „Dress Like Matilda Day”.

Și-a cumpărat 15 cămăși albe cu mânecă scurtă și câteva perechi de pantaloni negri simpli într-o singură zi. Lucru ce a costat-o pe moment, dar pe termen lung a economisit infinit de mulți bani și timp și a scăpat de frustrările zilnice care veneau la pachet cu „eu ce port azi”. Și să nu uităm că lucrează în Publicitate, domeniu unde poți să mergi îmbrăcat oricum la birou.

1 Dress 365 Days

Asemănător ce celelalte două, dar foarte diferit. Chiar dacă vorbim de 1 singur obiect vestimentar timp de 1 an, scopul ține de consumerism. Are și o parte de creativitate. Atâta timp cât ești nevoit să porți același lucru zi de zi, apelezi la accesorii să îl „modifici”. Ce a ieșit, poți vedea aici.

Add comment

Citește direct în Inbox

Nu uita să te abonezi la Newsletter. Îl primești max. o dată pe săptămână.