3 întrebări cu Arnaud Nebbache, autorul francez al albumului de benzi desenate despre procesul lui Brâncuși cu SUA. „Fac ceea ce fac pentru a spune lucruri pe care nu le pot spune în viața reală.”

Arnaud Nebbache (n. 1982) locuiește în Rouen, Normandia și lucrează în industria cărții. Desenează, ilustrează și folosește des tehnici tradiționale de imprimare, șablonare, gravare, serigrafiere. Este autorul albumului de benzi desenate despre procesul lui Brâncuși împotriva SUA, intitulat direct „Brâncuși vs. Statele Unite”, apărut la editura Dargaud din Franța, în 2023.

Procesul intentat de Constantin Brâncuși împotriva SUA a început în 1927, când sculptorul român a trimis pentru o expoziție la New York, acum, celebra lucrare „Pasărea în spațiu”, iar vameșii nu au recunoscut-o ca artă. Au introdus-o la categoria „ustensile de bucătărie și echipament medical” și au taxat-o ca atare, cu 235 dolari.

Albumul de benzi desenate spune povestea procesului, dar trece prin viața artistului de la plecarea acestuia din atelierului lui Auguste Rodin – recunoscut drept fondatorul sculpturii moderne, unde a stat trei luni, în 1907. Povestea se încheie cu sculptorul român care așteaptă decizia procesului pe o plajă din satul Étretat, tot în Normandia, împreună cu Jean Cocteau, în 1928.

De ce faci ceea ce faci?

Pentru plăcerea de a spune povești, de a încerca să mă perfecționez cu fiecare carte, de a spune lucruri pe care nu le pot spune în viața reală. Să descopăr lumea altor autori când lucrez cu scriitori.

Ai spus că nu te consideri un artist. De ce?

Într-adevăr, lucrez pentru industria cărții, cu constrângerile, poverile și obligațiile ei, ca atare sunt cu siguranță mai aproape de un artizan. Nu sunt creativ dacă nu am obligații specifice. Artistul trebuie să-și ofere viziunea asupra lumii și nu este cazul meu.

Lucrezi la un nou album de benzi desenate. Ai noutăți pentru noi?

Fac progrese bune, dar nu este încă terminat. Publicarea albumului e planificată pentru începutul lui 2025. Este tot despre un artist și despre problemele lui cu justiția. Alternez între proiecte de carte pentru copii și benzi desenate, așa că lansările de benzi desenate sunt destul de distanțate.

Albumul poate fi comandat online direct de la editura franceză și costă aproximativ 25 euro.

În România, puteți întreba la Cărturești, volumul costă 150 lei.

Site-ul oficial al artistului.

Lecturi suplimentare despre ilustratorul francez și despre procesul lui Constantin Brâncuși:

 Cu cine vrea să ținem legătura, ne citim via email – printr-un newsletter lunar cu vești despre munca mea.

Aici te treci pe listă

Add comment

Andra Magda

Sunt aici pentru că pur și simplu îmi place să scriu. Cu cine vrea să ținem legătura, ne citim via email – printr-un newsletter lunar cu vești despre munca mea.