Facebook. Newsletter. Călătorii. Citit. | un fel de year in review și experimentul lui 2017

În decembrie 2016 am început un experiment de curiozitate. Ce se întâmplă dacă nu postez nimic pe Facebook? N-am știu cât o să mă țină, dar am ajuns fără eforturi la 1 an. Între timp am uitat și de Instagram și am luat o pauză de la toate (un fel de).

De ce

  1. am vrut să reduc timpul petrecut pe Facebook în mod special. A ieșit și nu prea. Folosesc mess aproape zilnic să vorbesc cu prietenii sau fb să caut anume informații. Dar stau f mult și pe newsfeed, uneori și fără să-mi dau seama…
  2. la pachet cu diminuarea timpului petrecut pe Facebook, am decis și să nu mă mai ocup de social media pentru proiectele la care lucrez, să mă concentrez pe alte aspecte.
  3. oricum n-am fost niciodată genul care să publice evenimente personale online, așa că la partea asta n-am simțit vreo constrângere și nici n-am avut un moment să-mi fi dorit să public ceva.
  4. provocarea a fost legată de faptul că multe dintre lucrurile pe care le citesc sau le aflu online și nu numai aș vrea să ajungă la cât mai multă lume. Cu toate astea, social media nu-i cea mai bună soluție dacă vrei să păstrezi și să organizezi informația.

Ce s-a întâmplat

  1. personal, nimic deosebit. Nu cred că mi-a simțit cineva lipsa, în sensul că poți trăi f bine și dacă nu dai share la ce faci zi de zi sau dacă faci poze doar pentru tine, nu pentru sutele de oameni din listă. :)) De multe ori trebuie să explic că „nu, nu pun pe net”. :))
  2. profesional, dat fiind că lucrez în comunicare (online), am fost cel mai curioasă să văd dacă e important să fii activ personal ca să-ți faci treaba. Nu este. După cum am mai spus, dacă Tina Fey trăiește din scris și nu are Twitter, noi de ce nu am putea? :))
  3. am creat un sistem alternativ de comunicare. Îi spune Lista de la 11 dimineața și e un newsletter personal cu articole pe care în mod normal le distribuiam pe Facebook.

Despre newsletter

Anul trecut l-am trimis săptămânal, de anul ăsta va fi lunar. Deși volumul de materiale nu e mare, mi se pare totuși un pic cam des să primești în fiecare săptămână câte un email nou cu ceva de făcut (adică citit). Mă gândesc cum nici eu nu apuc să le fac mereu pe toate, iar o săptămână e un timp f scurt la ritmul în care ne trăim viața. Vor fi așadar 12 ediții, trimise în data de 11, pentru simplul motiv că e numărul meu preferat. Tot la 11 dimineața. 🙂

Dacă vrei să ajungă și la tine, te poți abona direct aici:


Alte chestiuni notabile din 2017

  • călătorii

Meseria pe care mi-am ales-o pot să o practic oriunde și oricând dacă am un laptop / telefon și conexiune la internet. Din acest motiv, au fost vreo 2 ani în care am lucrat non-stop, fără să țin cont de zi sau oră. Nu m-a obligat nimeni, era, pur și simplu, natura job-ului. Au trecut 2 ani în care nu am călătorit deloc, așa că am decis să încep să renunț la partea de social media + să petrec mai puțin timp la calculator.

În 2017 am fost plecată 50 de zile, adică aproape 15% din an, timp în care am făcut 16 excursii, adică o medie de 1,(3) / lună – doar în noiembrie nu am ieșit din Cluj, iar în total am călătorit aprox. 10.785 km doar dus. 😀 Dintre care 11 zile le-am petrecut pe pârtie, de unde putem adăuga 250+ km schiați. :)) Cred că am recuperat acei 2 ani. :))

  • birou

Așa cum am spus, meseria mea o pot practica de oriunde. Din 2016, de când am început să lucrez de la un studio și la o școală privată, mi-am scos cuvântul birou din vocabular, iar asta mă bucură fff mult. 😀 În 2017 am continuat cu același sistem și sper să păstrez noua stare a lucrurilor. 🙂

  • citit 

Se spune că poți citi f mult dacă pur și simplu înlocuiești timpul petrecut pe Facebook. În cazul meu nu a fost o cauză directă, dar o legătură tot există. Când aștept, seara, dimineața prefer să „stau” în Pocket. Ca anul trecut, mi-au trimis iarăși un mail cu activitatea mea din aplicație. Se pare că am fost în top 1% cititori, am parcurs peste 1 milion de cuvinte doar în app, adică echivalentul a 25 de cărți. Pe modelul în ziua de azi nu doar dacă lecturezi cărți înseamnă că citești. 😉

2018

Nu știu exact cum, dar în 2018 vreau să reduc și mai mult timpul petrecut pe social media. Există atât de multe alte opțiuni pentru informare pe care le poți controla după bunul plac și poți rămâne în contact cu cine vrei și fără activitate publică online. 🙂

Monthly Newsletter

It's like a magazine, delivered to your inbox.
Find out more

Add comment

Andra Magda

Writer with a degree in Psychology, living in the heart of Transylvania, I freelance for companies and publications.

I write about work, failure, personal experiments, and creative industries.

I don't use social media, but I do share updates via my monthly newsletter. It’s like a magazine, delivered to your inbox.

Andra Magda

Writer with a degree in Psychology, living in the heart of Transylvania, I freelance for companies and publications.

I write about work, failure, personal experiments, and creative industries.

I don't use social media, but I do share updates via my monthly newsletter. It’s like a magazine, delivered to your inbox.